Az sms-nyak nem betegség, de általános, főleg fiatalokat érintő probléma. A neve onnan ered, hogy akik sokat használják telefonjukat vagy a számítógépet, általában előregörnyedt helyzetben helyezkednek el. A nyakat nagyon előre helyezik, így az annak hátulsó felszínén futó izmok megnyúlnak és elgyengülnek, az elülső felületén lévő izmok pedig zsugorodnak és túlfeszülnek - mondta Fehér Katali, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza az InfoRádiónak.

Ez pedig okozhat fejfájást, szédülést, később akár látászavart is. Ennek oka, hogy a nyak lelógó helyzetbe kerül, így elzáródnak a nyaki erek, amelyek a fejet és az agyat látják el vérrel.

A nyak mellett a hát is meggörbül, a hátizom izomerő-egyensúly felbomlik, ez pedig a hát és a vállak fájdalmával jár - fogalmazott a gyógytornász.

A túlnyúlt izmok megerősítésével, a befeszült, zsugorodott izmok nyújtásával, tartáskorrekcióval lehet segíteni a helyzeten. Ha azonban már a csontban vagy a porckorongban van elváltozás, akkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet, nem elég a gyógytornász segítsége.

Címlapkép forrása: Pexels.com