Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A OneCoin látszólagos virtuális fizetőeszköz magyarországi megjelenési formái elleni fellépés témájában tartott megbeszélést május 5-én a Belügyminisztérium több szerve, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Főügyészség, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve az MNB közös Piacfelügyeleti munkacsoportja - közölte az MNB.

A piramisjátékhoz hasonlító OneCoin konstrukció látszólag valamiféle eszközökbe történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervező által üzemeltetett zárt és nem ellenőrizhető fórumon lehet.

Egyszerűbben fogalmazva: a OneCoin-ért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, az állítólagos virtuális fizetőeszköz értéke, árfolyama objektíven megállapíthatatlan. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozottaknak (akiknek így erőteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás) jutalékot fizetnek.

A jegybank az elmúlt három és fél évben 9 alkalommal tett közzé írásos figyelmeztetéseket az egyes fizetésre használható - állítólagos vagy valós - virtuális eszközök és rendszerek (így a OneCoin és a BitCoin) rendkívüli fogyasztói kockázatairól, illetve publikálta az Európai Bankhatóság (EBA) ugyanilyen témájú figyelmeztetését is. Az MNB mindezeken túl folyamatosan elemzi a szükséges/lehetséges lépéseket az ügy kapcsán és - mint történt ez most a 2013 őszén a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony, egységes fellépés érdekében létrehozott Piacfelügyeleti munkacsoport keretei között - egyeztet ezekről a társhatóságokkal.

(Képünk illusztráció.)