Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1987. július 1-jén felállított új állami adószervezet, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mintegy harminc éve készítette el az első személyi jövedelemadó bevallási nyomtatványt, ma már jogutódja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adózók helyett dolgozik, készíti el a bevallások tervezetét.

A bevalláskészítés a történelmi múlt részévé vált. A NAV elektronikus szja-rendszere a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól - hangsúlyozta az államtitkár.

Az 1987-es adóreform - amely többek között visszahozta a közteherviselés alkotmányos kötelezettségét a magánszemélyek és a gazdálkodók részére is - a piacgazdaság irányába tett első lépésként jelentősen hozzájárult a politikai rendszerváltáshoz is. Az adóreform megvalósításában kulcsszerepet játszott az éppen harminc éve létrehozott APEH.

Az 1988-ban 78 ezer gazdálkodót tartott nyilván az APEH, ma ennek tízszeresét, 747 ezer céget és vállalkozást. Az eltelt 30 évben az egyéni vállalkozások száma is több mint a duplájára nőtt, most megközelíti a 444 ezret. Viszont például 30 éve változatlanul él a vállalkozások egységes azonosítására alkalmas úgynevezett 11 pozíciós adószám. Ez még most is az adóigazgatási nyilvántartás alapja.

Az adóreform első évében, 1988-ban még tizenegy szja-kulcs volt, és havi 66 667 forintos kereset fölött 60 százalék volt az adó. A személyi jövedelemadó jelenlegi 15 százalék, ezzel Magyarország ezüstérmes az Európai Unióban, csak Bulgáriában kell kevesebb adót fizetnie a lakosságnak a jövedelme után - mondta Tállai András.