Ez fájt a legjobban a kijárási korlátozások alatt - exkluzív felmérés

A kijárási korlátozások két hónapja alatt a magyarok számára a legjobban a kulturális programok, valamint a szabad vásárlás (shoppingolás) lehetősége hiányzott a legjobban - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.
Domokos László, 2020. május 18. hétfő, 06:20
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány ellen hatékony küzdelem jegyében országszerte bevezetett kijárási korlátozások két hónapja alatt, a kényszerű otthonlét idején, a magyarok számára a legjobban a kulturális programok, valamint a vásárlás (shoppingolás) bármikor lehetősége hiányzott a legjobban - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Ez a tétel végzett ugyanis az élne a teljes népességen belül 37, illetve 34 százalékkal (A válaszadók több elemet is megjelölhettek).

A dobogóra  31 százalékos aránnyal még a belföldi/külföldi utazás elmaradása fért fel. Ettől csak hajszállal maradt el az étterem/vendéglátás (29 százalék), míg a sport csupán 24 százalékig jutott. A felmérés során megadott egyéb lehetőséget 29 százalék jelölte meg. A lista végén az egyik sem válasz végzett (21 százalék) - azaz ötből négy embernek biztosan volt legalább egy fájó elmaradása.

Még március 27-én, pénteken jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy másnaptól - a koronavírus-járvány elleni hatékony küzdelem érdekében - kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére, első lépésben két hétre azaz, április 11-ig - ezt később határidő nélkül meghosszabbították. Majd szigorú védelmi intézkedések mellett május 4-étől Budapest és Pest megye kivételével megszűnt a kijárási korlátozás az ország területén. Majd mától, azaz május 18-tól Pest megyében és a fővárosban is véget ért ez a nehéz időszak.

Mostantól a nem egy háztartásban élőktől másfél méteres távolságot kell tartani, az üzletben történő vásárlás és a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése kötelező továbbra is. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok, játszóterek hétfőtől látogathatóak, marad a 65 év felettiek 9-12 óra közötti bolti védősávja. A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók - a vendégek által látogatható területen - kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni, és a védőtávolság betartása kötelező. A kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshely fogadhat vendéget, és a vendégek számára az ott tartózkodás megengedett. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségek zárt terében szintén lehet már tartózkodni.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

A kutatásból az is kiderül, hogy a kulturális programok elmaradása a férfiak 40 százalékának, a nők 35 százalékának fájt. A tetszőleges időpontban való vásárlás/bevásárlás  (shoppingolás) esetében viszont fordított a helyzet: ezt a nők 37, valamint a férfiak 31 százaléka hiányolta.

Látványos nemek közti különbséget mértek a étterem/vendéglátás kényszerű hanyagolása esetében: amíg a férfiak 34 százaléka (azaz harmada) panaszkodott ennek a hiányára a két hónapos tartós otthonlét és az éttermek bezárása miatt, addig a nők körében csupán 23 százalékot (kevesebb mint negyedük) mértek. Még nagyobb az eltérés a sportolás elmaradása esetén: a férfiaknál a "panaszarány" 33 százalékos, míg a nőknél csupán 17 százalékos.

Jól láthatón mást hiányoltak a különböző korosztályok is. Amíg a 18-39 évesek számára a tetszés szerinti vásárlás (43 százalék) és a kulturális programok kiesése (41 százalék) fájt a leginkább, addig a középkorúak (40-59 évesek) körében ez a két arány 32, illetve 31 százalék volt - miközben az egyéb súlya is 31 százalék volt. Szintén nagyon fájt a fiatalabbaknak az éttermek, valamint az utazások hiánya (39-39 százalék).

A 60 év felettieket leginkább a kulturális programok hiánya (38 százalék) érintette érzékenyen, míg listájuk végén - nem meglepő módon - a vendéglátás áll (18 százalék).


A Napi.hu számára készített friss felmérés is igazolta azt a régi tételt, miszerint a diploma nagyot javít a jövedelmeken. Amíg ugyanis diplomások 56 százaléka panaszkodott a belföldi és a külföldi utazások elmaradása miatt, addig ez a középfokfokú végzettségűek 29 százalékának, illetve az alapfokú végzettségűek 25 százalékának fájt. Hasonló a helyzet az étterembe járásnál, a tetszőleges shoppingolásnál, valamint kulturális programoknál.

A sportolás elmaradása viszont a középfokú végzettségűeknek fájt a leginkább (26 százalék). Az egyéb, illetve az egyik sem válasznál pedig az alapfokú végzettségűk kerültek ez élre (32, illetve 24 százalék).

A jelek szerint az amúgy példásan otthon maradó budapestiek panaszkodtak a legtöbbet a kutatás során. A fővárosban élők ugyanis 40 százalékot elérő arányban említették ugyanis a a kulturális programok, a belföldi/külföldi utazás, valamint az étterem/vendéglátás kényszerű elmaradását - míg a szabad shoppingolás súlya csak 35 százalék. A megyeszékhelyen élők körben, 33 százalékkal az egyéb válaszlehetőség végzett az élen - ide tartozhat sok minden, a egészségügytől a fodrászon át az oktatásig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.05.18 21:22

@totyika: ** Az on-line vásáslás ízlés és pénztárca dolga is**. Ennél zavarosabb a helyzet. Lehet, hogy tévedek, nem nézek utána az üzletszabályzatok változási dátumának, de, mintha most, amikor több idős kényszerült online vásárlásra, (ami több ponton jelentkezhetett, pl. aki elvitte volna bevásárolni, az nem akkor mehetett be a boltba, mint akit elvitt), mintha egybeesett volna az ilyenekkel: Tesco, 10 eft alatti vásárlásnál az 1000 ft-s kiszállítási díjhoz hozzácsapunk még 1750 ft-t. Nehogy már megérje neki két hétre vásárolni, mert az öt-hét eft-ba már belefér a tej, tejföl, sajt, némi zöldség, és még a csirke farhát is (szarkazmus), a csirkecomb felső is. Ne akarjon már ilyen keveset vásárolni, büntessük extra díjjal. És ez nem csak az idősekre vonatkozik, hanem azokra is, akik bármilyen okból nem mehetnek el vásárolni, de nem elég gazdagok ahhoz, hogy ne számítson 1750 ft a semmiért. (Bocs, meglátásom szerint, a 7000 forintos kiszállítás benzin/gázolaj, munkaerő költsége sem több, mint a 11000 forintosé.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.05.18 20:38

@gondolkoggyunk: Zömmel igazad van, de vannak különbségek. Míg egy vidéken élő jó esetben kimehet a saját udvarára, tollasozhat a gyerekkel, vagy palántázhat, addig a tömbházban élők sokkal jobban be vannak zárva, ettől buknak ki. Az élelmiszer ellátás. Pesten sem volt rózsás az ellátás. Több mint tíz éve élek a házhoz szállításon, (a három nagy, (Tesco, Auchan, Spar), aztán, mikor indult a lezárás, másfél hónapig nem tudtam időpontot lőni. Egy baráti család töltötte fel félidőben a hűtőmet. Igaz, alakult egy csomó új cég, azonnal visszük alapon, de hűtött árut sem tárolni, sem szállítani nem tudnak. Nekem kéne zöldség is, hús is, tej is. Ami stabilan működik, az a pizza szállítás, de arra soha nem vágytam. **a lakosság maradék 70 százaléka meg hagyományosan le van szarva.**. Nem mondhatod, hogy nem törődtek a vidékkel (vicc). A Tesco kezdte, az Auchan folytatta, az egységdobozok. Elfogadom, hogy pl. 5000 ft alatt nem éri meg dobozolniuk, lehetett volna ez a limit. De a szűkített választékból lehessen összeállítani, hogy mit kér a vásárló. Lehetett volna 3 kiló liszt, 5 doboz tej, stb, és vesz hozzá papírzsepit, vagy akármit, de az, hogy egy kiló liszthez és egy doboz tejhez vegyen minden alkalommal egy kiló sót is, az abszurd. És nálam nem fogy el egy liter olaj, mialatt elfogy egy liter tej. Nem publikálják, de nem hiszem, hogy ez bejött nekik. Így csak látszat törődés volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.05.18 20:09

@gondolkoggyunk: Az on-line vásáslás ízlés és pénztárca dolga is. A Pulzus olyan korosztályt tesztel, mint a Nielsen. A 60 év felettiek említése egy kukac, ugyanis a korlátozások java a nyugdíjas, azaz a 65 év felettieket érinti leginkább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.05.18 14:57

A karantén alatt a legtöbb magyarnak az éleolmiszer házhoz szállítás lehetősége hiányzik. Persze ha ezt a kérdőívet Budapesten lakók állították össze, akkor valószínűleg senkinek sem jutott eszébe ezt is betenni a lehetséges válaszok közé, hiszen Pesten és környékén bármikor néhány órán belül házhoz hoznak bármit, a lakosság maradék 70 százaléka meg hagyományosan le van szarva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html