Ez húzta le az inflációt (elemzők)

A rezsicsökkentés mellett az üzemanyagárak esése is lefelé húzta az inflációt novemberben, amely a vártnál is alacsonyabb volt, de nem fenyeget deflációs veszély - mondták el az MTI-nek elemzők csütörtökön.
MTI-Eco, 2014. december 11. csütörtök, 12:34
Fotó: Reuters

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak novemberben átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg októberhez képest 0,4 százalékkal mérséklődtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemelte: az alacsony árdinamika több okra vezethető vissza. Az Európa-szerte továbbra is tapasztalt mérsékelt inflációs környezet és a rezsicsökkentések mellett a kőolaj világpiaci árából adódó jelentős üzemanyagár-csökkenés is egyre erőteljesebben érezteti hatását. A tárca várakozásai szerint 2014 egészében az infláció mértéke mínusz 0,2 százalék körül alakulhat, ami alacsonyabb, mint a minisztérium hivatalos 0,0 százalékos őszi makrogazdasági előrejelzése. A belföldi kereslet élénkülésével a következő évben az árak emelkedésére számítanak: 2015-ben az ideinél jóval magasabb, de továbbra is visszafogott, 1,8 százalékos árnövekedést vár az NGM.

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta: a vártnál jobban csökkentek a fogyasztói árak novemberben. A szakértő szerint gyenge az alapvető inflációs nyomás a magyar gazdaságban, mivel a szezonálisan kiigazított, változékony tételektől megtisztított maginfláció is csökkent, 1,2 százalékra esett éves alapon. Az elemző szerint ez azért érdekes, mert a KSH adatai alapján a belső kereslet emelkedőben van, azonban a keresletérzékeny faktorok nem tudtak hatni az inflációra. A másik fontos tényező az olajár, illetve az üzemanyagárak jelentős, havi alapon 4,6 százalékos csökkenése novemberben. Az elemző nem fél a deflációs spirál kialakulásától. Elmondta: elég általános lett az árcsökkenés, de az inflációs várakozások továbbra is alacsony, de pozitív fogyasztói árindexet vetítenek előre, a bérek emelkednek. Az elmúlt 3 hónapban egymás után csökkentek az fogyasztói árak, de ezt egyszeri tényezők okozzák a szakértő szerint.

Balatoni elmondta: szerdán a jegybank nyilvánosságra hozta a monetáris tanács jegyzőkönyvét, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy alacsony olajár miatt a vártnál alacsonyabb lett az infláció. Az új inflációs adat és a tovább eső olajárak azt eredményezik az elemző szerint, hogy a monetáris tanács újra fogja gondolni az irányadó ráta optimális pályáját. Megnőtt az esély arra, hogy a jegybank az inflációs jelentés publikálását követően ismét kamatcsökkentési ciklusba kezdjen - tette hozzá. Az ING vezető elemzője idén 0,2 százalékos fogyasztói árcsökkenést vár, jövőre 1 százalék körüli inflációra számít.

Ez már a harmadik hónap

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője kifejtette, hogy a november sorrendben a harmadik hónap, amely negatív inflációval zárult: szeptemberben mínusz 0,5, októberben mínusz 0,4 százalékos volt az árcsökkenés mértéke. A negatív novemberi inflációban főszerepet játszottak az üzemanyagok, amelyek ára hetek óta csökken. A részletes adatokból kiderül, hogy éves szinten csak a szeszes italok és a szolgáltatások ára emelkedett. Ezzel szemben az élelmiszereknél, a tartós fogyasztási cikkeknél, a ruházati termékeknél, a háztartási energiánál, az üzemanyagoknál és egyéb termékeknél árcsökkenés következett be - fejtette ki a szakértő, aki szerint egyértelműen az üzemanyagok húzták le az inflációt. Ha nem változott volna az üzemanyagok ára, akkor mínusz 0,3 százalékos lett volna a novemberi infláció.

A negatív infláció miatt a jegybank továbbra is kényelmes helyzetben van, ugyanis nem kell inflációs nyomástól tartania, így továbbra is fenntartható a laza monetáris politikai környezet, azaz a mostani alacsony szinten maradhat a kamat. A piac annak ellenére árazza a monetáris lazítást, hogy a monetáris tanács szerdán publikált jegyzőkönyvében jelezte, nem tartja indokoltnak a kamatszint módosítását - írta az elemző.

Németh szerint decemberben a bázishatás miatt mostani negatív infláció közelíthet a 0 százalékos szinthez, ám a változás mértéke nagyban függ attól, hogy a következő hetekben hogyan változik majd az üzemanyagok ára. Jövőre várhatóan 1 százalék körül lehet az éves átlagos infláció.

Rezsicsökkentés és üzemanyagár

Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője kiemelte: továbbra is meghatározó ereje van a rezsicsökkentés hatásának, de már az üzemanyagárak tartós csökkenése is egyre erősebben jelenik meg a fogyasztói árak változásában. Kiemelte: a jó mezőgazdasági eredményeknek köszönhetően, illetve az EU és Oroszország között fennálló kereskedelmi szankciók következtében az élelmiszer termékek ára is csökkent. Annak ellenére, hogy a forint folyamatosan, trendszerűen gyengül az euróval szemben, nem látszik az innen várt inflációs hatás begyűrűzése az importált termékek árain keresztül a magyar fogyasztói árakba.

Az Erste várakozásai szerint decemberben nem változtat az alapkamaton az MNB Monetáris Tanácsa, de az új inflációs előrejelzésük publikálásával párhuzamosan változtathatnak a kommunikációjukon. "Véleményünk szerint a decemberi kamatdöntő ülést követően jelzést adhat a monetáris tanács arra, hogy újra kívánja kezdeni a kamatcsökkentési ciklust 2015-ben" - írta a szakértő. Hozzáfűzte: ezt támasztja alá az is, hogy a novemberi jegyzőkönyvből törölték azt a mondatot, amely szerint "a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.11 12:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html