Ez lesz a hét legfontosabb eseménye itthon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lesz a befektetői figyelem középpontjában a jövő héten, emellett néhány, nem piacmozgató hatású hazai statisztikai adat is megjelenik.
MTI, 2015. június 21. vasárnap, 10:50
Fotó: Reuters

Hétfőn közli az államháztartás első öt havi részletes adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca előzetes közlése szerint az államháztartás központi alrendszerének májusi többlete 98,7 milliárd forint volt, az első öt havi deficit 511,1 milliárd forintot ért el. Az első öt havi hiány 58,25 százaléka volt az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

Kedden tartja e havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők többsége arra számít, hogy a monetáris tanács újabb 15 bázisponttal 1,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát. Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzéseikben azt valószínűsítik, hogy a jegybank 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére. Mindazonáltal markánsan eltérnek a vélemények arról, hogy az MNB-nek lesz-e mozgástere a kamatcsökkentések folytatására a lélektani határnak tekintett 1,50 százalékos alapkamat elérése után. Amennyiben a külső környezet nem változik, a következő hónapokban tovább csökkenhet az alapkamat, de elemzők 1 százalék alatti rátát nem tartanak valószínűnek.

Csütörtökön a kiskereskedelem áprilisi részletes adatait teszi közzé második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), míg pénteken munkaerő-piaci adatokat közöl a március-májusi időszakra vonatkozóan.

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezzel 22. hónapja tart a fogyasztás töretlen növekedése. Bár a nyers adat a forgalom lassulását jelzi a márciusi 6,5 százalékos éves növekedés után, a naptárhatástól megtisztított adat ismét enyhe gyorsulást jelez az előző havi 5,1 százalékhoz viszonyítva.

Pénteken a március-májusi időszak foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikája jelenik meg. Az idén február-áprilisban 7,6 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliségi ráta, amely így az előző év azonos időszakinál 0,5 százalékponttal, az első negyedéves adatnál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. Ugyanebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest 19 ezerrel, 338 ezerre csökkent a munkanélküliek száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Temerdek, 2015.06.22 00:21

Nem is értem miért nem vitte már le 0%-ra az alapkamatot jó régen az MNB (mint pl. a csehek), hiszen nincs szüksége az így nála parkoltatott pénzre, mégis fizeti a kamatot a semmiért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.21 12:58

Az alapkamatot csakis kizárólag és egyes egyedül az infláció határozza meg 2013 óta...a forint árfolyamának semmi de semmi köze az alapkamat alakulásához. Zéró tényező.
Két éve nyílt titok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.06.21 12:23

Már be is árazták a következő kamatcsökkentést, 314Ft egy euró. Nekik megéri, hiszen dagadnak a külföldi számlák az elrabolt pénztől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html