Ez mélyütés lehet a kormánynak a választások előtt

Megkezdte a felkészülést a januárra tervezett sztrájkra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A döntés oka, hogy a kormányt nem sikerült rávenniük a követeléseik elfogadására - írja az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. január 3. szerda, 08:23
Fotó: Pixabay

Jelen állás szerint január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot az önkormányzati hivatalokban.

A szakszervezet türelme azért fogyott el, mert a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta ajánlat nélkül hallgatnak - idézi a portál az MKKSZ internetes oldalát.

A szervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt. Mint Orbán Viktor miniszterelnöknek tavaly novemberben címzett levelükben írták, olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy "ha most vasárnap" rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt a szakemberhiány miatt

Nagyjából 200 ezer olyan közszolgálati dolgozó érdekeit képviselik, akik kimaradtak a bérintézkedésekből és így fizetésük 10 éve nem emelkedett. A jövedelmi helyzetükre tett indítványokat pedig a kormány eddig minden esetben elutasította a szakszervezet szerint.

Ígéretük szerint ameddig nem érnek célt, minden további hónapban újabb nappal toldják meg a sztrájk időszakát. Ez idő alatt csak a halaszthatatlan ügyekkel foglalkoznak a köztisztviselők. Kérdés, hogy a kormány az idén áprilisban várható országgyűlési választás előtt pár hónappal megkockáztatja-e a hivatali rend felborulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.01.03 10:51

a szakszervezet ezzel egyidoben azt is benyujtotta, hogy hol lehet a tulhizlalt allami apparatust faragni? mondjuk egy listat, ahol minden 10 emberbol egyet el lehetne bocsatani? a fidesz nem kepes megallitani a burokracia tulburjanzasat. mindehova a sameszokat ulteti, azok ala meg emberek kellenek. 2010 ota egeszen az osztalyvezetoi szintig levaltottak mindenkit. az eredmeny? tobbszazezer allami dolgozo pluszban. mit is csinalnak jobban? hol ennek a haszna? mit kap ezert az adofizeto allampolgar? semmit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html