A vállalkozások körében inkább a pozitív kilátások erősödnek, amelyet a Policy Agenda által számított negyedik negyedévi GFI index is alátámaszt. A gazdaság egésze 2018-ban várhatóan 4 százalékhoz közeli értékben bővülhet, ami a régiós növekedés átlaga lehet. A beruházások 2017 évi erőteljes emelkedése után 10 százalék közelébe lassulnak. Az export bővülése a negyedik negyedévben tovább közeledett a kivitelhez, üteme fennmaradhat a következő időszakban is.

A gazdaság növekedése 2017 negyedik negyedévében gyorsabb volt az előző negyedéveknél. Az ipari és az építőipari termelés (30 százalék közeli) valamint a kiskereskedelmi forgalom növekedése is erőteljesebb lehetett az év korábbi időszakánál. Az építőipari termelés azonban lelassul és az autóiparban is tovább tarthat az előző évek visszaesése, stagnálása. A gazdasági növekedést az emelkedő mértékben érkező EU-transzferek erősítik.

A gazdaság egészében év végéig folytatódtak az első félévre jellemző kedvezőbb tendenciák és ez 2018 első felében nyilván fennmarad. Egyértelmű azonban, hogy a feltételezhető 3,8 százalékos gazdasági növekedés jórészt az EU támogatások hatása lesz. A beruházás által megalapozott növekedés a gyors a fogyasztás emelkedését is fenntartja.

Több volt az adóbevétel

A GFI pénzügyi mutatói a harmadik negyedévhez képest nem jeleznek különösebb változást, összességében pozitív a monetáris és fiskális helyzetünk. 2017-ben az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya - az EU-transzferek lassú, vontatott beérkezése, és azok jelentős volumenű költségvetési megelőlegezése következtében - 2 ezer milliárd forint körül alakult.

A GDP-arányos deficit az EU-támogatások megelőlegezése nélkül csupán 2 százalék lenne, a 2018. évre tervezett 2,4 százalékos költségvetési hiány viszont magasabb lesz a 2017-évinél - olvasható az elemzésben. (Több száz milliárdos hiánnyal indul az év)

Kedvezően alakultak az adó- és járulékbevételek, így a jövedelemadóból származó bevételek 7,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül is például a növekedési adóhitelt visszafizető vállalatok növekvő befizetéseinek eredményeként. A társadalombiztosítási járulékok 2,4 százalékkal, a termelési adó- bevételek pedig az év folyamán 6,2 százalékkal emelkedtek.

Az adósságszolgálat javul és a pénzügyi kereslet változatlan. Az import/behozatal dinamikája nagyobb a kivitelnél. Ezzel együtt a csökkenő bevétel ellenére a külkereskedelmi bevétel számottevő. A cserearányok mintegy 1 százalékkal romlottak, viszont a kissé erősödő forint lassítja a külső árnövekedés hatását.

Javul a háztartások helyzete, de nő a jövedelmi különbség

A háztartási gazdálkodás indikátorai az előző negyedévhez hasonlóak. A családok vagyoni helyzete javul, a korábban is megállapított legfelső és legalsó jövedelmi rétegek közötti különbség növekedése mellett.

A bruttó keresetek 2017-ben igen gyorsan, mintegy 13 százalékkal emelkedtek. A reálkeresetek összesen több mint 10 százalékkal nőttek, annak eredményeként, hogy 2017-ben 15 százalékos minimálbéremelés történt. Idén a további 8 százalék kisebb nyomást gyakorol majd a béremelésekre - állaőítják meg az elemzők.

Emellett a munkaerőhiány hatása továbbra is jelentős marad. A cégek a növekedésük fő akadályának a munkaerő, azaz főleg a szakképzett dolgozók hiányát tartják. Az építőiparban a cégek kétharmadának, a szolgáltató és ipari vállalkozások pedig mintegy egyharmadának lehet ez komoly hátráltató tényező további működésükben.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése is tovább tart, idén a 4 százalékot meghaladva. A PA várakozásai szerint a lakossági fogyasztás 4 százalék feletti emelkedése is lényegében fennmarad idén.

Emelkednek az árak

Az elmúlt három hónapban 2,5 százalék felett nőttek a fogyasztói árak és éves szinten is ez az ütem marad fenn, befolyásolva mind a bérek, mind pedig a nyugdíjak reálértékét, ugyanakkor a megkezdődött fogyasztói áremelkedés különös problémát nem okozhat - vélik a PA elemzői.

A béremelés és a munkaerőhiány okoz gondot a cégeknek

A GFI vállalati indikátorai változatlan helyzetet jeleznek: 2018-ban továbbra is gondokat okozhat a vállalkozások gazdálkodásában a béremelés, ezt sok vállalkozás megpróbálja csökkentett munkaidővel, vagy egyéb módon megkerülni. A munkáltatókat terhelő adók mérséklését nem tartják lehetségesnek, nem bíznak ebben.

A vállalati hitelállomány - a gazdaságélénkítés hatására - tovább bővül. Kedvezőbbé váltak az adózási és beruházási hitellehetőségek is. A kkv-szektor körében azonban még mindig jelentősen elmarad a hitelfelvételi hajlandóság a tényleges lehetőségektől.

Képünk forrása: Shutterstock