Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően az a kormányzat szándéka a kvótanépszavazás óta, hogy teljen az idő, és úgy teljen, hogy közben az ellenzék ne tudjon olyan témákat felhozni, amelyek a kabinet számára veszélyesek - emelte ki Török Gábor a rádióban.

A politikai elemző szerint a tér uralása vagy az idő húzása céljából a kormány olyan újabb témákat vesz elő, amelyeket a közélet megrágcsál, az elemzők azt gondolják, hogy ezeknek van jelentőségük, azonban nincs, mert nem az a céljuk, hogy változást hozzanak a kutatásokban és a választói preferenciákban, hanem pont az, hogy ne történjen változás, a status quo maradjon fent.

A Fidesz képes volt arra, hogy ezt a helyzetet fenntartsa. A felvetett témák alkalmasak arra, hogy nehéz helyzetbe hozzák a politikai ellenfeleket. Az ellenzéknek ugyanis két választása van: beleállnak a témákba, a többségi állásponttal szembeni politikai pozícióban vívják meg a versenyt, de ez nekik kellemetlen, vagy megpróbálják figyelmen kívül hagyni ezeket, és saját témákkal előjönni, de ebben nem voltak sikeresek.

A Fidesznek az a képessége nem veszett el, hogy a politikai napirend kontrollját megvalósítsa - emelte ki Török Gábor, aki szerint a közvélemény-kutatásokban látszó mozgások azt mutatják, hogy az adott időszakban miről szólt a politika és az adott téma kinek volt kedvezőbb.

A Fidesznek van egy stratégiája, amely mentén halad, és ez 2015 első fele óta jól azonosítható. A kormánypárt megtalálta a témát, ez a migráció, az ország védelme, a Brüsszel és Soros György jelentette veszélyekkel szembeni küzdelem. A Fidesz győzelmi terve, hogy ez a mese, ez a sztori, amit előadnak, vagyis hogy a párt és Orbán Viktor képes megvédeni az országot, az működik abban a szavazókörben, amit megcéloztak.

Ez alkalmas lehet arra, hogy 2018 tavaszán kétmillió körüli szavazatot érjen el a Fidesz. De hogy valójában ez mire lesz elég, az sok mindentől függ, többek között attól is, hogy az ellenzéki oldalon lesz-e koncentráció a szavazatokban. Török Gábor szerint ugyanis előfordulhat, hogy a kormányváltást kívánó szavazók az egyéni választókerületben taktikai együttműködést valósítanak meg, és az esélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak.

A politikai elemző úgy látta, akkor lehet bajban a Fidesz, ha 40 százalékos eredmény mellett a 106 egyéni körzetből 40-et elveszít. Az a kérdés, hogy a pártnak meglesz-e az abszolút többsége, de ez nem a Fidesztől függ elsősorban, mert nincs lehetősége arra, hogy a kormányellenes szavazókat befolyásolja. Legfeljebb arra van esélye, hogy az ellenzéki politikai térfelet próbálja alakítani. A Fidesz versenyelőnye, hogy van története és győzelmi stratégiája, de a kérdés az, hogy ez 2018-ban a szavazófülkékben is működőképes lesz-e.