A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja kiemeli, hogy a térségen belül a magyar és a lengyel gazdaság kilábalási folyamatát immár az erősödő hazai kereslet is támogatja, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában pedig a kedvező exportdinamika a fő növekedési hajtóerő.

A Moody's elemzői szerint a térség gazdasági aktivitásának élénkülése és a költségvetési konszolidáció szigorának enyhülése nagyobb pénzügyi rugalmasságot kölcsönöz az öt térségi szuverén adósnak, annak ellenére is, hogy a régióban a korábbinál magasabb államadósság és kevésbé fenntartható kamatfizetési teher vált az "új normává".

Magyarországon és Lengyelországban a fogyasztói és az üzleti bizalmi jelzőszámok arra vallanak, hogy e két gazdaság növekedése a vizsgálatba bevont másik három térségi országénál sokkal nagyobb mértékben rá lesz utalva a hazai fogyasztásra és a beruházásokra - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint Lengyelországban a nettó export 2014-2015-ben csekély mértékben járul hozzá a növekedéshez, Magyarország esetében pedig a hatás semleges lesz ebben a két évben.

Erősödik a magyar fogyasztói és üzleti bizalom

A magyar gazdaság növekedési teljesítményéről a cég megállapítja, hogy a magyar növekedési dinamika az elmúlt években volatilisabb volt a többi térségi gazdaságénál. A magánszektorbeli fogyasztás és a beruházás az utóbbi négy évben csökkent vagy stagnált - a beruházások esetében ez alól 2010 kivételt jelent -, és ezt valamelyest ellentételezte a nettó export. A Moody's véleménye szerint ez azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos "megnövekedett bizonytalanságok" közepette csökkent a beruházási és a fogyasztási hajlandóság.

Most már azonban a vizsgált többi négy térségi gazdasághoz hasonlóan fokozatosan erősödik a fogyasztói és az üzleti bizalom Magyarországon is, és ennek alapján a Moody's arra számít, hogy a magyar gazdaság növekedési hajtóerőin belül áthelyeződik a hangsúly a nettó exportról a magánfogyasztásra és a beruházásokra.

Mindezt egybevetve a Moody's londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén és jövőre is 2,1 százalék lesz a 2007-2013 közötti időszakra a cég által kiszámolt 3,7 százalékos éves átlagos visszaesés után.

A Moody's Csehországban az idén 1,8, jövőre 2,2 százalékos, Lengyelországban 2,9, illetve 3,1 százalékos, Szlovákiában 2,5, illetve 3,2 százalékos GDP-növekedést vár. Szlovéniában a hitelminősítő szerdai előrejelzése szerint 2014-ben még 0,1 százalékkal visszaesik a hazai össztermék, de a cég jövőre már itt is 1,3 százalékos növekedést jósol.

Máshol is javult a magyar gazdaság megítélése

Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is derűlátó növekedési előrejelzéseket adtak a közép-európai EU-gazdaságokra. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai legújabb felülvizsgált prognózisukban a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló előrejelzésüket 2,1 százalékról 2,4 százalékra javították. Csehországban a cég az eddig várt 2,3 százalék helyett 2,8 százalékos, Lengyelországban 2,8 százalék helyett 3,0 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére.

A prognózis javításához fűzött indoklásukban a JP Morgan közgazdászai szintén kiemelték, hogy ezekben az országokban egyre több jele van a fogyasztói derűlátásnak, és ez alátámasztja a cég azon véleményét, hogy az erőteljes exportteljesítmény mellett most már fokozatosan élénkül a hazai kereslet is e gazdaságokban.

Ugyanezt állapították meg új térségi helyzetértékelésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szerint a közép-európai EU-gazdaságokban "láthatóan felgyorsult" a GDP-növekedés a legutóbbi két negyedévben, és ebben az exportrendelések bővülése mellett a hazai kereslet erősödésének hatása is látszik.

A cég londoni elemzői az idei évre 2,6, 2015-ben 3,0 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban. A ház Lengyelországban az idén 2,8, jövőre 3,8 százalékos, Csehországban 2,3, illetve 2,6, Romániában 2,8, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít 2014-ben és 2015-ben.