A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzza, amely idén 5 százalékkal bővül, emellett a kedvező külső környezet és az expanzív fiskális politika is segíti a növekedést.

Török szerint visszatér Magyarországra az infláció, már az idei év második felében teljesülhet a 3 százalékos inflációs cél. A forint árfolyama az euróval szemben továbbra is a 310 forint körüli szinteken marad.

Az infláció visszatérése miatt belátható időn belül változnia kell a monetáris politikának is, várhatóan itthon is véget ér a monetáris lazítás és elkezdődhet a fokozatos szigorítás. Az alapkamat emelésére azonban nem számítanak 2017-ben a Raiffeisen elemzői - mondta Török, aki szerint 2018-ban sem valószínű, hogy kamatot emel a magyar jegybank.

Várakozásaik szerint idén a beruházások várhatóan 6-7 százalékkal nőnek, részben amiatt, hogy a banki hitelezés is erőteljesebb ütemre kapcsol.

A magyar kormány továbbra is szem előtt tartja majd, hogy az államháztartási hiány a maastrichti előírásoknak megfeleljen, de 2018-ban, a választások évében a deficit megközelítheti a 3 százalékot a GDP-hez viszonyítva.

Donald Trump, az új, megválasztott amerikai elnök mostani, egyes esetekben ellentmondásos kijelentései ellenére nem valószínű, hogy az Egyesült Államok "bezárkózik", de az várható, hogy a protekcionizmus világméretekben erősödhet.

A bank előrejelzése szerint 2017-ben az EU-ban a növekedés 1,7 százalékot ér el, továbbá arra számítanak, hogy a dollár tovább erősödik és az euró/dollár árfolyam a paritás körüli szintet éri el.

Magyar prognózis
Megnevezés20172018
GDP (éves változás, %)3,23,4
Inflációs (éves változás, %)2,53,0
Munkanélküliségi ráta (%)4,54,1
Alapkamat (%)0,90,9
Tízéves állapapírhozam (%)3,33,4
Euróárfolyam (forint)310,0315,0
Forrás: Raiffeisen Bank