Nem lehet dolgozni a gyes mellett

Novemberben kerülnek terítékre a családtámogatási törvények: a kormány visszaállítja a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmát és újraszabályozzák a juttatást a gyedhez hasonlóan. A várható változásokról egyelőre nem tudni biztosat. A Fidesz a kampányban még azt ígérte, hogy kormányra kerülése után az első lépései között szerepel majd a gyermek 3 éves koráig járó gyes visszaállítása, de ez nem történt meg és nyár elején már 2012-es, visszamenőleges módosításról beszélt az illetékes államtitkár.

Kitörhet végre az adóforradalom

A Napi Gazdaság Online értesülései szerint akár már a választások másnapján nyilvánosságra kerülhetnek az új adórendszer részletei. A sietségre azért is szükség lenne, mert az adó- és járuléktörvényeket legkésőbb november 16-áig ki kell hirdetni a szabályok szerint, hogy az adózóknal legyen idejük felkészülni a változásokra.

Kiderülhet, hogy miként fér majd el egy söralátéten az adóbevallásunk és mennyit az is, hogy pontosan mennyit adózunk jövőre. Az adócsomagnak más elemei is lennének, módosítanák az adózással kapcsolatos egyes határidőket és az ígéretek szerint egyszerűsítik az adminisztrációt. Nagy falat lesz az APEH és a VPOP egyesítése miatt szükséges új jogszabály is.

Karácsonyi ajándék lehet a költségvetés

A kormány nem kapkodja el a költségvetési tervezést: a büdzsét magalapozó tervezési köriratot és a 2011-es keretszámokat csak az önkormányzati választások másnapján, október negyedikén küldik meg a minisztériumoknak. A kormány október 15-én tárgyal a büdzséről, vagyis a tárcáknak alig egy hét alatt kell a nemzetgazdasági minisztériummal egyeztetett költségvetési javaslatot elkészíteniük. A menetrend szerint a törvényjavaslatot október 30-ig kell a választási években a parlamentnek benyújtani, így leghamarabb december 23-án szavazhat a büdzséről a ház.

A piac a költségvetéssel kapcsolatos további kormányzati retorikára, illetve a jövő évi államháztartási tervek részleteire összpontosítja figyelmét - vélekedtek londoni elemzők. További részleteket erről itt olvashat.

Novemberben örülhetnek a nyugdíjasok

A kormány novemberben tehet eleget a nyugdíjemeléssel kapcsolatos törvényi előírásoknak. Számítások szerint az idei évre 1,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés járna, ennyi ugyanis az eredetileg tervezett és a valós infláció különbözete. A kormány ígérete szerint a novemberi nyugdíjakkal együtt, visszamenőlegesen, egy összegben kaphatják meg a nyugdíjasok a kiegészítést.

Novemberben fogadnák el azt a szabályt is, ami alapján januártól 40 év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők.