Ez vár a magyar gazdaságra

Szeptemberben tovább emelkedett a júliusban már történelmi tetőpontjára jutott GKI konjunktúraindex és ezen belül üzleti bizalmi index. Az elmúlt hónapokban némi hullámzás közepette már minden ágazatnak sikerült meghaladnia - a kereskedelminek megközelítenie - mindenkori maximumát. A fogyasztói várakozások szeptemberben kissé romlottak, de így is erős optimizmust sugároznak.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 25. hétfő, 06:20
Fotó: Shutterstock

Az EU támogatásával készült GKI felmérés szerint szeptemberben az augusztusi 4,0 pontról 5,4 pontra, az üzleti bizalmi index 10,2 pontról 12,3 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index viszont mínusz 13,6 pontról mínusz 14,3 pontra csökkent egy hónap alatt.

Az ipari bizalmi index szeptemberben nemcsak korrigálta augusztusi visszaesését, de meghaladta a júliusi történelmi csúcsát is. Jobb lett az elmúlt időszak termelésének és a termelési kilátásoknak, valamint a rendelésállománynak a megítélése (bár ezen belül az exportrendeléseké kissé romlott). A készletekről alkotott vélemény nem változott.

Az építőiparban szeptember immár a harmadik egymást követő hónap, amikor az ágazat bizalmi indexe újabb és újabb historikus csúcsra emelkedik. Augusztushoz képest a mélyépítő cégek várakozásai sokkal kedvezőbbé váltak, a magasépítőké viszont romlottak; a két cégcsoport bizalmi indexe csaknem kiegyenlítődött. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése mindazonáltal romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az augusztusi jelentős növekedés után szeptemberben kissé csökkent, de bennmaradt az elmúlt közel 4 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése javult, a rendeléseké és készleteké viszont romlott.

A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben nem változott az előző hónaphoz képest. Az üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése javult, a forgalmi várakozások estek.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban és az építőiparban jelentősen, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél kissé erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme nem változott. Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban markánsabbá vált, a szolgáltatóknál és kereskedelemben - utóbbiaknál az előző havi jelentős emelkedés után - nem változott, s csökkent a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény az iparban és főleg a kereskedelemben pozitívabb, az építőiparban és a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében kissé negatívabb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi növekedést követően, annál kisebb mértékben mérséklődött. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét változatlannak, várható megtakarítási képességét kissé rosszabbnak ítélte, mint augusztusban.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magyarbakancs, 2017.09.25 09:54

Magyar gazdaságra Merkel megválasztása után mi fog várni?
Duga .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html