Ez vár a magyar gazdaságra

A gazdaság teljesítménye és a tartalékok biztosítják, hogy teljesüljön az idei költségvetés, a kedvező folyamatok pedig a következő években is folytatódnak - mondta a Költségvetési Tanács elnöke az M1-en.
Szepesi Anita, 2018. június 11. hétfő, 09:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A gazdaság teljesítménye a Költségvetési Tanács szakértői szerint 3,5-4 százalék körüli, vagyis a kormány előrejelzésénél kicsivel mérsékeltebb. A költségvetésbe jelentős tartalékokat építettek, a mozgásteret pedig az alacsony, 1,5 százalékra tervezett költségvetési hiány is növeli. Utóbbi legalább ezermilliárd forint rejtett tartalékot jelenthet, amihez további 250 milliárd forintnyi váratlan helyzetekben igénybe vehető tartalék járul, ám ezeket csak indokolt esetben szabad fölhasználni - mondta Kovács Árpád.

Kovács Árpád szerint a magyar gazdaság külső források nélkül is tartósan el tudja érni a 3 százalékos növekedést és egy nehezebb nemzetközi környezetet is elvisel. A Költségvetési Tanács elnöke szerint jövőre tovább mérséklődhet Magyarország devizakitettsége, 2020-ra pedig a GDP 70 százaléka alá eshet az államadósság mértéke.

(Erősödéssel nyitott Budapest)

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK