Ez vár a magyar iparra

Folytatódhat az ipari termelés bővülése a piaci elemzők szerint.
MTI, Napi.hu, 2015. december 14. hétfő, 13:52
Fotó: Napi.hu

Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában - adta hírül a KSH.

Az ipari kilátások továbbra is nagyon kedvezőek, ezt mutatja a kiemelt feldolgozóipari ágazatok októberi rendelésállományának 11,1 százalékos, illetve az új rendelések volumenének 20,3 százalékos növekedése az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelést olyan szinten tudja "húzni" az autógyártás, ami érdemi növekedési pályára állítja az egész ágazatot - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar ipari teljesítmény elválik a némettől; hiába romlanak a német kilátások, a magyar ipari növekedési pálya továbbra is kedvező. Az elemző az első tíz hónap átlaga alapján a teljes idei évre 7,5 százalék körüli növekedésre számít, hozzátette ugyanakkor, hogy az év végi, főként a decemberi várható növekedés bizonytalan. Jövőre várhatóan lassuló ütemben emelkedik majd az ipari temelés, nem látni a friss külföldi működőtőke-befektetéseket.

Az autóipar jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar feldolgozóipari termelés csaknem egyharmadát biztosítja. A többi nagy súlyú iparág, mint például az éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülő élelmiszergyártás, valamint 12,7 százalékkal duzzadó elektronikai cikkek gyártása is hozzájárult az októberi ipari termelés növekedéséhez - kommentált Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zt. makroelemzője.

A beszerzési menedzser index, valamint a rendelésállományi mutatók alapján folytatódhat az ipari termelés bővülése novemberben, illetve decemberben is. Nem várható azonban az októberihez hasonló ütem, mert 2014 utolsó két hónapja kifejezetten erős volt, így magasabb bázisról kell "elrugaszkodni".  Az elemzők szerint míg tavaly átlagosan 7,7 százalékkal bővült az ipari termelés, idén valamelyest kisebb mértékben, 7 százalék körüli ütemben emelkedhet, jövőre pedig várakozásuk szerint 4-5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése.

Idén októberben sorozatban 26. hónapja erősödött az ágazat - állapította meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az ipar növekedése továbbra is kiegyensúlyozott szerkezetben zajlik, a feldolgozóipar tizenhárom alágából tizenegyben termelésbővülést mértek, és az ország minden régiójában nőtt az ágazat teljesítménye.

A tárca szerint az ipari termelés növekedését vetíti előre az a tény, hogy a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben kiemelkedő mértékben emelkedett a tavalyihoz képest, és a bizalmi indikátorok változatlanul pozitív képet vetítenek előre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2015.12.14 15:39

"Az euróövezetben is pörög az ipar. Éves bázison Írországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés októberben, 14,6 százalékkal. Litvániában 6,5 százalék, a Cseh Köztársaságban és Horvátországban pedig 6,4 százalék volt az ipari termelés éves növekedése októberben."
"Ez vár a magyar iparra: Októberben az ipari termelés ... 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit"
Vagyis az összeomlás szélén lévő magyar ipar a 2. legnagyobb növekedést produkálta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.12.14 14:21

A fenébe , így hogyan fogunk csődbe menni????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html