BUX
38236

Ez vár a nyugdíjasokra - Érdemes felkészülni!

Sokakat érhet keserű meglepetés, amikor nyugdíjba mennek, ha elterjedt tévhitekre alapozzák, hogy mitől függ majd a nyugdíjuk összege.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 16:59

Magyarországon a munkavállalók harmada, valamint az egyéni vállalkozók nagy része minimálbérre van bejelentve, így ennek mindenkori összege alapján fizeti a járulékait. Sokak szerint még ma is általános a vélemény, hogy elég lesz a nyugdíj előtti utolsó öt évben magasabb fizetést bejelenteni, úgyis csak ez számít a nyugdíj meghatározásakor.

Bár sokan nyugtatják magukat ezzel az érvvel, az utolsó öt év számítása csupán történelmi emlék. 1997. előtt valóban az utolsó - ha nem is öt, de - négy év határozta meg a nyugdíjakat, az akkor kezdődő átállás eredményeként ugyanakkor ma már a nyugdíj megállapításakor ennél sokkal hosszabb időszak számít. Az 1988. január 1-jétől a nyugdíjba menetel napjáig bejelentett kereset az alap, amiből összetett számítással kalkulálják a nettó átlagkeresetet. Ebből állapítják meg a nyugdíjat a megszerzett szolgálati időtől függően. Az utolsó éveknek ma már nincs semmilyen kiemelt szerepe a számításnál - hívta fel a figyelmet az áprilistól NN néven működő ING Biztosító.

Szolgálati évek veszhetnek el

Sokszor okoz problémát a szolgálati idő elszámolása is. Nem mindegy ugyanis, mennyi szolgálati időt tud igazolni a nyugdíjba készülő. Az adatokat elvileg nyilvántartják az erre illetékes hivatalok, de ezek nem mindig egyeznek meg az emberek saját emlékeivel, sőt, esetenként a valósággal sem.

Az elveszett időszakból adódó különbség jelentősen csökkentheti a havi nyugdíjat: 25 év szolgálati idővel például az átlagkereset csupán 63 százaléka lesz a nyugdíj, ami aztán minden hozzáadott plusz szolgálati évvel emelkedik, végül 50 évnél éri el a maximális 100 százalékot.

Így például 160 ezer forintos számított átlagkeresetet alapul véve 25 év szolgálati idővel 100 ezer forintos induló nyugdíjat kaphatunk, további két év igazolásával azonban már havonta 3200 forinttal lenne több a nyugdíjunk. Ez majdnem 40 ezer forint évente. Az elismert szolgálati időről érdemes adategyeztetést kérni a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól. Aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, ezt egy egyszerű beadvánnyal kezdeményezheti.

Az öngondoskodás lehet a megoldás

Annak, aki hosszabb időt töltött már el alacsony bejelentett fizetéssel, vagy akár esélye sincs arra, hogy a közeljövőben olyan bejelentett havi jövedelme legyen, amely érdemi nyugdíjra jogosítja, különösen fontos az öngondoskodás. Nem véletlen, hogy a nyugdíjbiztosításokra adott adókedvezmény bevezetése óta egyre nő az NN 2014 elején indított nyugdíjbiztosításának népszerűsége az ügyfelek között.

A biztosító nyugdíjkalkulátorával bárki kiszámíthatja, mekkora havi megtakarítással milyen összegre számíthat nyugdíjba menetelkor. Így például ha valaki 30 éves korában havi hétezer forinttal kezd nyugdíjbiztosítást, 10 millió forintra számíthat, 45 évesen kezdve pedig havi 25 ezer forint megtakarításra van szükség a 10 millió forintos összeg eléréséhez.