Ez vár a nyugdíjasokra és a családokra 2014-ig - itt vannak a kormány tervei

Az egészségügyi kiadások következő két évben csökkennek, csakúgy mint a munkanélküliségi ellátásokra szánt kiadások. A költségvetés középtávú pályája szerint viszont folyamatosan nő a közmédia támogatása és a közfoglalkoztatásra szánt pénz is.
Papp Zsolt, 2011. október 19. szerda, 16:06
Fotó: Napi.hu

A kormány szerint a jövő évi költségvetési szigor minden olyan területre kiterjed, amely nem produktív ágazat - vagyis az adott kiadás sorsa attól függ, hogy az így elköltött pénz hozzájárul-e a gazdasági növekedéshez vagy nem - fogalmazott még kedden a költségvetési bizottság ülésén Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. Az improduktív kiadások közzé sorolta a költségvetési vitában a szociális kiadásokat és az állam (vagyis a kormányzat) magára fordított kiadásait, így ezek csökkenek.

A költségvetés középtávú mérlegéből azonban nem egészen az a kép rajzolódik ki: a büdzsé kiadásai jövőre még 3,8 százalékkal növekednek - ám 2013-ban már 1,2 százalékos 2014-ben további 3,3 százalékos csökkenés jön. Ezen belül a költségvetési fejezetek - tehát a minisztériumok kiadásai jövőre 9,5 százalékkal emelkednek, így az eléri 4468,5 milliárd forintot, a nagy csökkenés 2013-tól jön, amikor is a minisztériumi kiadások 1,5, majd azt követően 5,2 százalékkal csökkennek - olvasható az államháztartás 2015-ig előretekintő mérlegéből. Vagyis a tervek ellenére jövőre az állam még jelentősen többet költ magára. A részletszámokból kitűnik, hogy a növekedés nem magyarázható a tervezett elbocsátások esetleges többletköltségével, ugyanis nem csak a minisztériumok közvetlen kiadásai, hanem az általuk kezelt egyéb (fejezeti) előirányzatok is hasonló mértékben nőnek.

A közmédiára és közmunkára lesz pénz

A költségvetés középtávú tervszámainak publikálását az államháztartási és a közpénzügyi törvény írja elő, ám a múltbeli tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legritkább esetben válnak válóra a 2-3 éves előrejelzések. Ugyanakkor ezek az irányok a kormány terveit, szándékait jelzik.

Ugyanakkor nagyon is beszédes, hogy a kormány mely területeken tervez kiadáscsökkenést - vagy épp a kiadások emelését. A következő évek nagy nyertese a közmédia lesz, hisz a jelentős átszervezésen átesett MTV-MR-MTI-Duna Tv konglomerátum költségvetési támogatása évről évre növekszik: 2012-ben 64,8 milliárd forintból gazdálkodhatnak, ami 10,4 százalékkal nagyobb az ideinél, és a következő esztendőkben is stabil 3-3 százalékos éves kiadásnövekedéssel kalkulál a kormány. Az persze az inflációtól függ majd, hogy ebből reálértéken mennyi marad.

A közmunkákra is egyre több pénz jut: az idei 64 milliárd forint után a jövő évi költségvetésben erre a célra 132,2 milliárd forint jut, amivel már meghaladja a 2010-es 120 milliárdos támogatást, majd 2013-ban már 162,7 milliárdos kiadással számolnak. A közmunkákra fordítható plusz pénzeket a kormány a munkanélküliségi ellátások lefaragásával teremti elő: az idei 135,5 milliárdról 68,7 milliárdra csökken ez a sor 2012-re, és következő években ezen a szinten is marad.

Az egészségügy a tartós megtakarítás terepe?

Az egészségügy szintén átalakítás előtt áll, a kórházi intézményrendszer átadása-átvétele várhatóan januárban kezdődik meg. A tervek szerint az önkormányzati tulajdonú kórházak kormányzati, állami kézbe kerülnek. Ennek ellenére a egészségügyre fordított kiadások folyamatosan csökkenek - ez derül ki az egészségbiztosítási alap gyógyító megelőző kiadásainak sorából. Ezen kiadásokon belül két nagy tétel különböztethető meg: az egészségbiztosítás gyógyszerkiadásai és az intézményekre fordított pénz - ám e két téttel nem válik külön középtávú mérlegben.

Azt tudjuk, hogy a 2012-re tervezett csökkenés túlnyomó részét az egészségügyi kormányzat a gyógyszerkiadások csökkentésével szeretné elérni - de láthatóan nem álla meg itt a folyamat, ugyanis kiadások 2013-ban tovább csökkennek - s csak 2014-re várható nominális növekedés. Hasonló a helyzet az önkormányzatoknál: mint ismert az önkormányzati törvény hamarost a parlament elé kerül, amely számos feladatot - a már említett egészségügyi ellátást, de az oktatás, vagy akár a tűzoltóságok fenntartását - elvonja a településektől, s azok is a kormányzati hatáskörbe kerülnek - így nem teljesen meglepő, hogy az önkormányzatok finanszírozása is folyamatosan csökken a következő években.

Látszik a nyugdíjrendszer átalakítása

Jól nyomon követhető a táblákból a nyugdíjrendszer átalakítása: a nyugdíjkiadások jövőre 16 százalékkal csökkennek - de csak azért mert  korhatár alatti nyugdíjak fizetése átkerül külön sorra - a most létrehozott Szociálpolitikai Alapba - ott ezért láthatjuk a 37 százalékos növekedést. A családi ellátások nominálisan nem változnak a következő években sem - ugyanis a jelenlegi szenten maradnak a kiadások, így azok tíz éven keresztül változatlanok maradhatnak, hisz családi ellátások emelésére már évek óta nem volt példa.

forrás: költségvetési tervezet

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

granatvirag, 2011.10.20 08:54

@Warrior: A sok szemét ingyenélő, léhűtő, álláshalmozónak jár 750000 Ft, ingyen kaja, pia, remélem kórházra költik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.10.20 07:21

A világon mindenhol iszonyatos pénzeket nyúltak le különböző bűncselekményekkel!A válságnak nem is kéne léteznie,de a hiányzó összeget az embereken hajtják be.Mert aki termel,csak azon lehet!Ehhez hozzáadódik a rengeteg hiéna,aki a maradék koncra veti magát,és kész is a felfordulás.Én nem hiszem el,hogy az ENSZ formájára létrehozott szervezet révén,nem lehetne ezeket a személyeket,és országokat felderíteni,majd szankcionálni.Ezek mind az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények közé tartoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.10.19 21:19

Hivatalos keretek között nem létezik egyéni nyugdíj számla.
Nem érdeke a politikusoknak. Kiderülne, hogy ki dolgozott és ki csak lopott és ki csak ingyenélő. Igen durva számok lennének.
A mnyp.-i lenyúlások az évszázad legnagyobb lopása volt az összes parlamenti párt bevonásával csak a részesedés volt más és más.
Most ugye a devizaalapú hitelezési válság jó ürügy arra, hogy mindezt elfelejtsük akár csak a kommunisták vagyonátmentését privatizáció címszó alatt.
Fehér ember nem felejt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doskal60, 2011.10.19 20:40

@yooseph: tájékoztatlak, hogy nagyon régóta, 1998. óta vezetik az egyéni nyugdíj számlákat. Mindenkiről pontos számla van, amely tartalmazza a fizetett nyugdíjjárulékot, a ledolgozott időt és minden egyéb olyan adatot, ami szükséges a nyugdíj kiszámításához. Egyéni számla nélkül nem is tudnák kiszámolni a nyugdíjat.
Az mnyp-t le kellett nyúlni, annak kötelező jellege egy nagy átverés volt, mert ha abból kellett volna a nyugdíjat megállapítani, akkor mindenki rosszul járt volna. Az mnyp-vel csak a vezetők jártak jól, mert óriási fizetéseket vettek fel semmi munkáért. A befizetett nyugdíjjárulék 5-10 %-a ment el erre, ami után nem járt nyugdíj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sharapova2008, 2011.10.19 18:59

A közmunkánál improduktívabb kiadás aligha van,mivel ezek a munkák semmivel gyarapítják a GDP-t! Másrészt a munkavállalókat éhbérért dolgoztatják,ezekből tisztességesen megélni képtelenség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html