Ez vár Magyarországra, a forintra és a bérekre - Új előrejelzés érkezett

Idén 2,5, 2017-ben 3,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság - vélik legújabb prognózisukban a TakarékBank elemzői. A reálbérek továbbra is száguldanak, az alapkamat pedig akár egy százalék alá is süllyedhet. Az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója hosszú évek óta a legjobb, az államadósság pedig kitartóan tovább csökkenhet. Erőteljes a javulás a külső egyensúlyi mutatókban is. Mindez a forint erősödésének irányába hat, azonban 2017 végére is csak enyhébb mértékben erősödhet a magyar deviza.
Napi.hu, 2016. március 23. szerda, 11:49

Idén egyértelműen a lakossági fogyasztás húzza majd a magyar gazdaságot. Főként a rendelkezésre álló jövedelmek markáns bővülésének köszönhetően ez a szegmens dinamizálódhat és egyértelműen a növekedés motorjává válhat 2016-ban - állapította meg Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője legújabb előrejelzésüket bemutatva. A magyar reálbérek idén akár 6 százalékkal is nőhetnek, az előző három évben elért összesen mintegy 15 százalékos ugrás után - ha ez nem indítja be a fogyasztást, akkor semmi - véli Suppan.

Összességében kedvező a magyar gazdaság külső környezete, noha a világgazdaság növekedési kilátásaiban nem tapasztalható javulás. Az európai növekedés nem áll le, de csak igen mérsékelten élénkül, míg a régiós kilátások többnyire pozitívak. A külső finanszírozási helyzet támogató, és a magyar exportlehetőségek alakulása is biztató. A keresleti feltételek továbbra is jók azon szektorokban (főként a járműiparban), amelyekben számottevő kapacitásbővítés zajlott le az elmúlt években Magyarországon.

A legjelentősebb globális kockázatnak a növekedés - elsősorban ázsiai - motorjainak kifulladása tűnik. A korábbról meglévő geopolitikai konfliktusok mellett komolyabb kockázatot az EU-ból való esetleges brit kilépés (Brexit) hordozhat, amelynek lehetnek áttételes hatásai a magyar eszközárak alakulására, a közvetlen reálgazdasági hatásai azonban nem tűnnek számottevőnek. A magyar ipar januári "kisiklása" egyszerű eseménynek tűnik, az év egészében stabilan öt százalék feletti lehet a növekedés.

Csuklógyakorlat a nullás költségvetés 2017-ben

Jól állnak az államháztartási folyamatok. Eredményszemléletben vizsgálva az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója hosszú évek óta a legjobb. Az ESA-szemléletű költségvetési deficit kényelmesen a GDP 2 százaléka alatt alakult 2015-ben - az egyszeri tételek nélkül 1,3 százalék körül lehetett. Idén is egy százalék alá mehetünk az egyszeri tételek nélkül. Az egyszeri tételekkel (bankeladások - MKB, Budapest Bank -, földárverések, növekedési adóhitel) pedig szerencsés esetben akár már a 2016-os büdzsé is nullszaldós is lehet - adott optimista prognózist a vezető elemző. Annyira kényelmes pályán halad a költségvetés, hogy miért ne legyen nyári költségvetés-elfogadás? - válaszolta a Napi.hu kérdésére Suppan.

A vártnál magasabb bevételek nyomán pedig a következő években sem várható az egyenleg romlása, sőt 2017-ben már 1 százalék közelébe csökkenhet a hiány.  Csuklógyakorlat a nullás költségvetés elérése 2017-ben - véli Suppan, aki szerint a következő években a többletes tartományban maradhat a magyar büdzsé.

Márciusban is jó lehet a pénzforgalmi egyenleg - többek közt ugyanis beérkezik a büdzsébe 130 milliárd forint a földárverésekből.

Az államadósság a GDP mintegy 75 százalékára mérséklődött 2015-ben, és a folyamat a következő két évben is folytatódhat, így a mutató 2018 körül süllyedhet a 70 százalékos szint alá.

Jövőre ismét élénkülhetnek a beruházások, miután a gazdaságpolitika felgyorsítja a 2014-2020-as EU-költségvetési keretben rendelkezésre álló külső források felhasználását. Emellett várhatóan a lakossági beruházások is érdemben növekednek a célzott programok - elsősorban az újlakások áfacsökkentése, valamint a csalási otthonteremtési kedvezmény (csok) - felfutása miatt. Idén összességében 2,5 százalékos gazdasági növekedés valószínű, az új gazdaságpolitikai impulzusoknak köszönhetően azonban jövőre ismét 3 százalék fölé emelkedhet a GDP bővülésének éves üteme. Továbbra is van még mit javítani a beruházási rátán - fogalmazott Suppan, aki különösen a lakossági beruházásokat hiányolja.

Prognózis (éves változás, százalék)
Mutató201520162017
GDP2,92,53,1
Lakossági fogyasztás2,63,23,0
Közösségi fogyasztás0,64,62,0
Beruházások1,9-0,53,5
Export8,45,25,5
Import7,85,05,5
Infláció-0,11,12,6
Munkanélküliségi ráta6,86,36,0
Államháztartási egyenleg (ESA-95; GDP %-a)-1,8-1,6-1,2
Államadósság (GDP %-a)75,372,970,5
Folyó fizetési mérleg (GDP %-a)5,05,55,2
Bruttó külföldi adósság (GDP %-a)103,496,990,8
Jegybanki alapkamat (év vége, %)1,350,90,9
Euróárfolyam (forint, éves átlag)309,9311,4308,6
Euróárfolyam (forint, év vége)313,1310,0307,5
Forrás: TakarékBank

A fasorban sincs az infláció

Marad a külső dezinflációs környezet, a szűk sávban mozgó, és a középtávú inflációs céltól jelentősen elmaradó maginfláció pedig arra utal, hogy belső forrásokból sincs felfelé mutató érdemi árnyomás. Az év első felében év/év árindex alig haladja majd meg a nullát, és a második félévben is megnyugtatóan a cél alatt maradhat. A 3 százalékos célértéket előreláthatóan csak 2017 végén közelíti meg az infláció. Az MNB emiatt indított újabb lazítási ciklust.

A TakarékBank elemzői szerint a március végi 15 bázispontos vágást követően - hat hónapon belül - további két 15 bázispontos csökkentéssel a jegybank 1 százalék alá viszi az alapkamatot. A magyar kamatszint így az egyik legalacsonyabb lehet a térségben. Ugyanakkor az MNB egyre aktívabban használhatja a kamatfolyosót a napi likviditás-szabályozásban, akár az alapkamat tényleges megváltoztatása nélkül is. Kamatemeléssel a 2017 végéig tartó előrejelzési horizonton nem számolnak.

Nagy forinterősödés jöhet két év múlva

Az egyensúlyi mutatók kedvező alakulása a forint erősödésének irányába hat, és ehhez az is hozzájárulhat, hogy idén akár két nagy hitelminősítő is a befektetési kategóriába emelheti Magyarország adósosztályzatát. Az inflációs cél elérése és a lazább monetáris kondíciók fenntartása szempontjából a forint erősödése nem érdeke az MNB-nek, amely nem konvencionális lépésekkel, illetve kamatcsökkentéssel próbál gátat szabni a magyar fizetőeszköz erősödésének.

Forrás: TakarékBank
A teljes grafikonért kattintson!

A prognoszták 2016 végére a mostaninak megfelelő 310 forintos euró-árfolyamszintet tartanak valószínűnek, és 2017 végére is csak enyhébb mértékű forinterősödésre számítanak. A forint 2-3 év múlva pedig az erős fundamentumok miatt erősödésbe kezdhet, Suppan elképzelhetőnek látja idővel a 280-as euróárfolyamot is.

Erőteljes a javulás a külső egyensúlyi mutatókban is. Az energiaárak komoly esése, valamint az erőteljes EU-s forrásbeáramlás hatására Magyarország nettó külső finanszírozási képessége 2015-ben a Takarékbank elemzőinek becslése alapján alig maradhatott a GDP 10 százaléka alatt. A következő években az alacsonyabb EU-forrásbeáramlás hatására a nettó külső finanszírozási képesség GDP-arányosan valamelyest mérséklődik ugyan, de így is a régió legmagasabbjai közé tartozik majd. Ez pedig elsősorban a nettó, valamivel korlátozottabb mértékben azonban a bruttó külföldi adósságállomány gyorsuló ütemű leépülését is elősegíti.

Bár a munkaerőpiacon a korábbiaknál lassabban bővülhet a foglalkoztatottság, kedvező, hogy az elsődleges munkaerőpiac szerepe nő, míg a közfoglalkoztatásé csökken az állásteremtésben. A vállalati felmérésekből továbbra is a foglalkoztatás bővítésére irányuló szándék rajzolódik ki, míg az egyes ágazatokban a munkaerőhiány komolyabb bérfelhajtó hatású lehet. A tavaly 7 százalék alá került munkanélküliségi ráta a közmunkaprogram kiterjesztése nélkül is tovább csökkenhet 2016-2017-ben. Így 2017 átlagában már csak 6 százalék lehet a munkanélküliség. Az építőiparban olyan bérrobbanás lehet, amilyet nem láttunk évtizedek óta - fogalmazott Suppan.

Hosszú távon nem lehet nőhet banki (vállalati és lakossági) hitelezés nélkül a gazdaság és jelenleg egyelőre e törlesztések értéke nagyobb, ám már rövid távon is akadnak pozitív jelek - fogalmazott Oszlay András, a TakarékBank osztályvezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.03.24 08:18

A népnek kell a mákony, most a cikkben megkapta.
Örvendjünk vigadjunk, megvédenek, felemelnek, magyarkodnak, az Unió elleni harcban folyton győzünk, annyira jó nekünk. Ezt nagyon sokan nem így gondolják. Kitántorog Nyugatra több százezer emberünk a nemzőkéoes fiatalság, maradnak akik nem azok, görbén bottal totyogva.
Éljen sokig nagy vezérünk Viktor, áldassék a neve....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

farkas27, 2016.03.24 07:28

A magyar gazdaság és a lakosság életszínvonala egyre jobban leszakad a visegrádi országokhoz képest is! Akkor most ki is teljesít mégjobban? Hát bizony nem ez a rezsim.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.03.23 23:13

@enapi: FASZFREJ !!!!Jó ha tudod hogy a MANYUP hatást beszámítva a 2010 utáni havi színtű adósság növekedés 20 %-al magasabbak a 2002-2010 közöttinél . SENKIHÁRZI FÓHÜLYE a deviza hitelezést 2001/88-as törvény vezette be ,tudod ki volt akkor kormányon .????Azt is illene tudni ,hogy a nők 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjazással több mint 130 000 fövel csökkentette a munkanélküliek számát. A közmunkások 250 000 fővel ami jelentősen növelte a felesleges állami kiadásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MMM108WWW, 2016.03.23 19:57

@enapi: Tévedésbe van az első 4 év plusz a mostani 2 is csak arról szól ,hogy a saját zsebüket tömjék jól meg.Úgy látszik önnek ez teljesen rendben van.Nagyon remélem hamarosan megtapasztalja az egészségügy áldásos állapotát ,nem kívánok rosszat csak annyit amennyit ma az átlag ember tapasztal.A nullszaldós költségvetés meg a hónap vicce ,amit havonta módosítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.03.23 19:18

@enapi: Jah, a média 150 mrd-jét, a közmunka idén már 300 mrd-jét, és az egyéb tervezett felsleges, pazarló kiadásokat ne is említsük???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html