Ez vár Magyarországra a gázcsap elzárása után (bővített)

A nemzeti fejlesztési miniszter nem számít gázellátási problémára és egyelőre úgy tűnik, az európai gázimportban sincs fennakadás.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. június 16. hétfő, 11:59
Fotó: Napi.hu

Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot - mondta az MTI kérdésére Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az államtitkárait mutatta be.

A miniszter hozzátette: a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. A magyar gázellátás tehát biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség korábban arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy az osztrák betáplálás (Baumgarten, HAG) egy elhúzódó keleti krízis esetén is biztosítja az ország minimális szinten történő ellátását.

A gáztározók feltöltöttségi arányáról a miniszter konkrétumot nem tudott mondani (mi tudunk, lásd a keretes írást - a szerk.), de ígéretet tett arra, hogy utánanéz és később tájékoztatást ad. Hangsúlyozta: a tárca felkészül a helyzetre, nemcsak a stratégiai gáztározók, hanem a nem stratégiai célú gáztározók kihasználását is prioritásként kezeli.

Hozzátette: a kormány észlelte a kockázatokat, ezért már korábbi kormányüléseken megtárgyalta a szükséges teendőket, és intézkedett az MVM-nél, hogy a szükséges anyagi források a gáztározók feltöltésnél rendelkezésre álljanak. "Mind az anyagi, mind a technikai feltételek meglesznek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem lesz gázellátási probléma Magyarországon.

Így állnak a készletek
A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adatai szerint jelenleg kőolajból és kőolajtermékekből 104 napos fogyasztásnak megfelelő készlet van Magyarországon, vagyis meghaladja a törvény által előírt 90 napos szintet. A szőregi gáztároló a névleges, 1,2 milliárd köbméteres kapacitásából továbbra is 651,9 millió köbméter van feltöltve, a Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban pedig 16,4 százalék a töltöttség - az idei mélypont március végén 6,5 százalék volt, egy évvel ezelőtt pedig 21,5 százalék.

A Gazprom orosz cég átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, így az ukrán Naftogaz mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai vállalat hétfőn. Feltételeik szerint ugyanis közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Az EU kapja a gázt

Az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják. Az ügyben közép-európai idő szerint délben tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az Európai Bizottság szerint hivatalosan nem kaptak információt arról, hogy bármilyen zavar is felmerült volna az európai gázellátásban.

Ez utóbbit támasztják alá az ukrán energiaügyi miniszter szavai is. Jurij Prodan szerint Oroszország nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter. A miniszter szerint felkészültek az orosz gázszállítás leállására, a kormány garantálja a hazai és az európai fogyasztók biztonságos ellátását.

Andrij Kobolev, a Naftogaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az ukrán földalatti gáztározókban 14 milliárd köbméter földgáz van, ami decemberig elég a kereslet kielégítésére.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftogaz kötelessége eljuttatni az orosz-ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig.

A Wintershall német energetikai cég oroszországi képviseleténél közölték, hogy nem számítanak nehézségekre az orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő szállításában. Azt is hozzátették, hogy nincs kockázata annak, ha nem jut el a gáz a megrendelőhöz, mivel nyáron csökken az igény az energiahordozó iránt. Később, a második félévben ugyanakkor megnőhet a kereslet és akkor megismétlődhet a 2009-es helyzet - vélekedtek a német cégnél.

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. "Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftohaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére" - nyilatkozta az orosz szakértő.

Egymást vádolja Moszkva és Kijev

Eközben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot tette felelőssé a gáztárgyalások összeomlásáért, és szerinte Moszkva abban bízik, hogy problémákat okozhat Kijevnek a téli időszakra. A miniszterelnök azt mondta, hogy egyáltalán nem gázügyről van szó. Szerinte Oroszország egyszerűen tönkre akarja tenni Ukrajnát. A kormányfő felszólította egyben az illetékes ukrán kormányzati hivatalt, hogy gazdaságilag megalapozott tranzitdíjat állapítson meg az Európába irányuló orosz földgáz esetében.

A Naftogaz vezérigazgatójának elmondása szerint Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek a jelenleginél is több fordított gázszállítást. Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

Kijev mesterségesen szítja a gázárvitát - vélekedett ugyanakkor Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, miután hétfőn a Moszkva közeli Gorkiban tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával és az energiaügyi miniszterrel.

Ukrajna álláspontjának "zsarolás-szaga van" és elsősorban az ukrán gazdaságot sújtja - jelentette ki az orosz kormányfő, aki abszurdnak és ésszerűtlennek nevezte a kijevi lépéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság konstruktív hozzáállásra ösztönözte Kijevet.

Dmitrij Medvegyev azt követően hívta megbeszélésre Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját és Alekszandr Novak energiaügyi minisztert, hogy közép-európai idő szerint 8 órakor lejárt határidőig orosz közlés szerint az ukrán Naftohaz nem utalta át a Gazprom számlájára a Moszkva által előírt majdnem 2 milliárd dollárt. Az orosz cég pedig közölte, hogy ezután Ukrajna csak annyi földgázt kap, amennyit előre kifizet. Arról is tájékozattak, hogy Ukrajna gázadóssága majdnem 4,5 milliárd dollárt tesz ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.18 11:13

POZITIVAN GONDOLKODNI! KERESD A MEGOLDAST!

Itt a jó hír.Jöhet a cseppfolyós gáz!

A magyar-horvát határátkelőhelyek építésének gyorsításáról, valamint a két országot összekötő gázvezetékrendszer kétirányúsításáról is tárgyalt Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettessel kedden Budapesten.

Szijjártó Péter véleménye szerint az egész régió energiabiztonsága szempontjából kiemelt fontosságú egy LNG (cseppfolyós gáz) terminál megépítése a horvát tengerparton, valamint a két ország gázvezetékrendszereit összekötő interkonnektor kétirányúsítása. A politikus a horvát külügyminiszter-helyettest arról biztosította, hogy Magyarország kormánya stratégiai fontosságot tulajdonít ezen fejlesztéseknek.

Ez van a spájzban!

Az EU teljes gázimportjának 15 százaléka halad keresztül Ukrajnán. Az Oroszországból érkező energiahordozó esetén 50 százalék ez az arány, ami óriási változás 2009-hez, az előző gázválság idejéhez képest, amikor még a Gazprom szállításainak 80 százaléka keresztezte Ukrajnát.

Az uniós tagországok, amelyek megszenvedték a korábbi ukrán-orosz csatározások következményeit, spejzolással készültek fel a mostani helyzetre. Uniós átlagban a tározók kapacitásait 64 százalékig töltötték fel. Ezen belül a kelet-közép-európai országok - kivéve Magyarországot - legalább az átlagot hozzák. A lengyel tározókat 68, a cseheket 73, a bolgárokat 64 százalékban töltötték fel.

A maximum negyede

Magyarország estén az FT információi szerint 26 százalék ez az arány, amit viszont megszépít, hogy a 6,1 milliárd köbméteres itteni kapacitás szokatlanul nagy a 10,2 milliárd köbméteres éves magyar fogyasztáshoz mérten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.17 10:28

@Libaas-Gordon: Lassan mondom, hgy megértse, mint Nagy Magyar: a tranzit Ukrajnán keresztül megy.

Érti, ugyebár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Libaas-Gordon, 2014.06.17 10:15

Mekkora traumát és tragédiát jelent néhány agyamentnek, hogy
... az oroszok csak Ukrajnának nem szállítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Libaas-Gordon, 2014.06.17 10:11

ellendrukkerek, a maszatolók a magyarok ellenségeinek legnagyobb bánatára!
lassan mondom... az oroszok csak Ukrajnának nem szállítanak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.16 13:03

Valahonnan szegény kis Garancsinak hozzá kellett jutnia a gázhoz, hogy nyereségesen tudja majd üzelemletetni az erőművét....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html