Ez vár a forintra és Magyarországra a guru szerint - exkluzív interjú!

Akár már öt éven belül csatlakozhat az eurózónához Magyarország, mivel kifejezetten pozitívak a magyar gazdaság kilátásai − mondta a Napi Gazdaságnak Varsóban Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets elnöke. A nemzetközi befektetési guru szerint nem kell attól tartanunk, hogy a Fed visszafogja kötvényprogramját és megáll a tőkebeáramlás a feltörekvő térségbe.
Beke Károly, 2013. június 13. csütörtök, 07:10
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

− Magyarországon úgy emlegetik a Franklin Templetont, mint az ország legnagyobb magánhitelezőjét, hiszen a teljes államadósság több mint tíz százaléka van a cég kezében. Hogy látja most Magyarországot?

− Pozitívak vagyunk Magyarország kilátásaival kapcsolatban, mert szerintünk a kormány gazdaságpolitikája piacbarátabb irányba fog elmozdulni. Éppen ezért jó befektetési lehetőségeket látunk a magyar piacon, például az OTP Bankban. A fentiek miatt úgy gondoljuk, hogy ha nem romlik el nagyon a hangulat és nem okoz komoly negatív meglepetést Magyarország, akkor a piac kifejezetten vonzó lehet.

− Mi a véleménye a magyar kötvénypiacról a rekordalacsony hozamok mellett?

− Nem vagyok kötvénypiaci szakértő, ezért a konkrét helyzetről nem tudok sokat mondani, de azt mindenképp elmondhatom, hogy a hozamok mellett a nemzeti deviza árfolyama is sokat számít egy piac megítélésekor. Összességében továbbra is viszonylag pozitívnak ítélem meg a magyar kötvények kilátásait, a hozamcsökkenés ellenére a magyar és az amerikai állampapírok közti különbözet továbbra is kimondottan vonzó.

A Franklin Templeton Magyarország legnagyobb magánhitelezője, a március végi adatok szerint összesen 10,3 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt a cég amerikai és luxemburgi alapjaiban. A februárban kibocsátott 3,25 milliárd dollárnyi új devizakötvény mintegy negyedét a Templeton vette meg, vagyis továbbra is bíznak a magyar államban. Az érintett kötvényportfólió tetemes részét Michael Hasenstab kezeli a cégen belül.

− Hogy ítéli meg a forint kilátásait?

− Szerintem a közelmúlt 285 körüli csúcsánál már nem nagyon lesz erősebb a magyar deviza, viszont a korábbinál sokkal stabilabb, kiszámíthatóbb árfolyamra számítunk.

− Jövőre parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. Ennek mekkora a politikai kockázata?

− Nincs komoly kockázata. Magyarország jelenleg az Európai Unió tagja, nem tud igazán radikális változásokat végrehajtani semmilyen kormány. Szerintem elképzelhetetlen a gyökeres fordulat, mert a költségvetésnek rendben kell lennie az ország uniós tagsága miatt. Egyébként pedig választások előtt mindig kockázatot jelent, hogy egy kormány elkezdhet költekezni, ebben nincs semmi rendkívüli.

− A kelet-közép-európai régióban mostanában a bécsi tőzsdét is birtokoló CEESEG és a varsói értéktőzsde esetleges együttműködése a legnagyobb sztori. Hogy látja a régiós tőzsdék kilátásait?

− Az biztos, hogy a jövőben sokkal szorosabb együttműködésre lesz szükség a tőzsdék között, több helyen lesz közös kereskedési platform és más területeken is várható együttműködés. Egy ilyen lépéssel vonzóbbá válhatnának a régiós tőzsdék a befektetők szemében, mivel könnyebb lenne kereskedni ezeken a piacokon.

− Nyugat-Európa túl van már a válság nehezén?

− Én nagyon pozitívan látom Európa, az eurózóna jövőjét, szerintem az államok, a kormányok fontos leckéket tanultak meg az elmúlt években, ebből profitálhatnak. A kontinens már elérte a mélypontot, nem számítok arra, hogy újabb és újabb országok kerülnének bajba az eurózónában.

− Szükség lesz a jövőben egy nagyobb hatáskörrel rendelkező közös elnökre az Európai Unióban?

− Ez még túl korai, előbb folytatni kell az együttműködést, még erősebbé válni, aztán a jövőben talán majd eljöhet a szorosabb politikai unió ideje is.

− Ön szerint tagja lehet majd egyszer Magyarország az eurózónának?

− Mindenféleképpen, hiszen az ország az EU tagja, nincs más választása.

− Mikor juthatunk el ide? Tíz év múlva?

− Talán hamarabb is, öt éven belül.

− Manapság mindenki a Fed kötvényprogramjának lehetséges végéről beszél. Milyen hatással lehet a közép-európai piacokra, ha az amerikai jegybank elkezdi elzárni a csapot?

− Nem hiszem, hogy a Fed politikája gyökeresen megváltozna, szerintem amíg nem csökken tovább drasztikusan a munkanélküliség, addig folytatni fogják a jelenlegi laza monetáris politikát és a pénz továbbra is keresni fogja a lehetőségeket a feltörekvő piacokon.

− Mekkora munkanélküliség mellett tartja elképzelhetőnek a kötvényvásárlás leállítását vagy lassítását?

− Talán négyszázalékos ráta mellett.

− Akkor az várhatóan nem idén és nem is 2014-ben fog eljönni.

− Lehet, hogy soha nem jön el, a kötvényvásárlás örökre fennmarad. Amíg egyáltalán van munkanélküliség, addig miért kellene leállítani a programot? − ez a nagy kérdés.

− És a program havi 85 milliárd dolláros keretösszege is örökre fennmaradhat?

− Igen, én így gondolom. Kivéve akkor, ha az infláció számottevően emelkedni kezd − ez lehet az egyetlen dolog, ami megállíthatja a Fedet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemsirunk, 2013.06.14 07:50

@MegaLaciBacsi: Szerintem is ez a lényeg, ez a legfontosabb előnye az EU tagságunknak. Enélkül már világnézettől függően valami feudális / kommunista vagy náci rémálommá torzította volna az országot néhány önmagát megváltónak képzelő önjelölt népvezér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ghipszjakab, 2013.06.14 06:09

Nana..nem biztos, hogy az elfogultság jó tanácsadó. Az írás 13-n jelent meg a nyomtatottban, de már 12-n volt rá egy rövid hivatkozás, ergo még hamarább készült maga az interjú. Ez csak azért rendkívül fontos, mert a csütörtöki amerikai tőzsde rally, egy a Wall Street Journalban megjelent cikknek tudható be, cikk amiben a lényeg pont az volt amit Mobius legalább 2 nappal korábban már elmondott..a QE kapcsán. Nos, ha valakinek ilyen, a jelenlegi helyzeten és kánonon túlmutató gondolatai vannak (vagy ha úgy tetszik...lehet "insider trading"...teljesen mellékes jelen esetben) az lehet, hogy bizonyos dolgokat komplexebben tud megítélni és értékelni, mint mi itt a kommentekben :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.06.13 18:15

Duma. Ilyen sz@r portfólióval ami neki van nem is mondhat mást, csak szépeket, különben bukja az egészet. De az igazság pillanata elöbb/utóbb el fog jönni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.06.13 13:26

még azért nyomja le az mnb még egyszer az eurot 286-ra usd-t 215-re, hogy aki jól szeretne keresni kuruczián-az megtehesse !!!

ez a kamat már lófing, egy -egy mozgásban többet lehet keresni , főleg ha nyugat is megtudja, hogy a funda az odaát van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.06.13 13:03

"Akár már öt éven belül csatlakozhat az eurózónához Magyarország".

Nem fog, mert Orbán nem akarja, márpedig még legalább öt évig ő lesz a miniszterelnök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html