Ez vár Magyarországra az MNB szerint

A jegybank ma megjelent inflációs jelentése szerint a hazai gazdaság kibocsátása idén csökken, és jövőre is csak visszafogott ütemű bővülésre lehet számítani. Az árszintet emelő kormányzati intézkedések hatását a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkapiac ellensúlyozza, így az áfa- és jövedékiadó-emelések hatásának kifutása után az infláció fokozatosan mérséklődhet.
NAPI, 2012. június 28. csütörtök, 10:26
Fotó: Napi.hu

A jelentés szerint az inflációs folyamatokat a reálgazdaság oldaláról jelentkező alacsony inflációs nyomás és az indirekt adók árszintemelő hatása határozza meg. Idén a visszafogott alapfolyamatok mellett az év eleji áfa- és jövedékiadó-emelések tartják cél fölött az inflációt, jövőre pedig a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedései emelik az árindexet. Az előrejelzési horizonton ezt ellensúlyozza a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkaerőpiac dezinflációs hatása, melynek következtében -  az áfa- és jövedékiadó-emelések hatásának kifutása után - az infláció a cél közelébe mérséklődhet - olvasható az MNB honlapján.

A jegybank elemzése alapján márciushoz képest romlottak a növekedési kilátások. A válság előtti években felhalmozott jelentős adósságok leépítése tartósan mérsékli mind a magánszféra, mind az államháztartás belföldi keresletét. Ugyanakkor az előrejelzés szerint az exportszektor is kevésbé lesz képes támogatni a növekedést. Az eurozóna elhúzódó szuverén adósságválsága, illetve az ezzel összefüggő fiskális megszorítások kedvezőtlenül hatnak az európai konjunktúra várható alakulására. A belső keresletet a magas munkanélküliség, a csökkenő reáljövedelmek és a szigorú hitelfeltételek mellett a kormányzati hiánycsökkentő lépések is visszafogják. A prognózis rámutat, hogy a hazai gazdaság teljesítményének csökkenése részben tartós gyengeségeket tükröz. A kereslet évek óra tartó gyengélkedése, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet és a hitelszűke a kapacitások fokozatos leépülésével járhat együtt. Mindez a gazdaság hosszú távú növekedési képességére is kedvezőtlenül hat.

MNB-prognózis
201120122013
Fogyasztói infláció3,95,33,5
Gazdasági növekedés*1,7-0,80,8
*naptári hatástól szűrve
Forrás: MNB

A gyenge reálgazdasági teljesítménnyel összhangban a jegybanki prognózis laza munkaerőpiaci viszonyokat és visszafogott ütemű béremelkedést vetít előre. Az előrejelzésben a munkakínálatot növelő kormányzati lépések a gyenge konjunkturális környezetben visszafogott munkakeresettel párosulnak, így a munkanélküliségi ráta némileg tovább emelkedhet. Ennek következtében - a minimálbér-emelés hatásának kifutásával - a bérdinamika igen mérsékelten alakulhat az elkövetkezendő negyedévekben.

Forrás: MNB

A költségvetés oldaláról jelentős keresletszűkítő hatással számolnak a jegybank szakértői. Kisebb mértékben ugyan, de a Széll Kálmán Terv 2.0 bevételnövelő intézkedései 2013-ban is a további fiskális szigorítás irányába mutatnak. Az előrejelzés szerint a költségvetési hiány mind idén, mind jövőre a 3 százalékos küszöbérték alatt maradhat.

Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bertalaszlo, 2012.06.28 14:44

@Tacitus: Nem csak MNB szerint, hanem mindenki szerint (GKI, Haza és H, Róna, Sikán, Melár... még az IMF, WorlB, DeutscheB, Moodys, S&P, stb).

Kit érdekel a Róna Mellár Vértes ? Viltor és Matolcsy csúnyán megszivatta a EKB, IMF -et. Gondolj bele 8 hónap és Simor menni fog , uj MNB elnököt a parlament fogja megválasztani, a megnevezett 3 betűs szervezetek kénye szerint.
Kérlek gondolj bele milyen felhatalmazást kényszerítettek a kormányra ami vissza fele fog elsülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.28 14:05

...még az MNB is majd fele akkora inflációval számol, mint a mostani és pozitív növekedéssel...a válság közepette.
No comment.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.06.28 13:57

@Axxtro:

"hogy tévesen, vagy politikai indíttatásból kreált kiindulási adatokból"
És mik ezek ? Tud vmit, amit senki más nem ?

Nem csak MNB szerint, hanem mindenki szerint (GKI, Haza és H, Róna, Sikán, Melár... még az IMF, WorlB, DeutscheB, Moodys, S&P, stb).

Kivéve egy pár itteni, szüntelenül hazudozó idiótát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2012.06.28 12:09

Az biztos, hogy tévesen, vagy politikai indíttatásból kreált kiindulási adatokból nehéz jó előrejelzést készíteni.

Így csak azt lehet megállapítani, hogy korrekt a cím:

"Ez vár Magyarországra az MNB szerint"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html