A jelentés szerint az inflációs folyamatokat a reálgazdaság oldaláról jelentkező alacsony inflációs nyomás és az indirekt adók árszintemelő hatása határozza meg. Idén a visszafogott alapfolyamatok mellett az év eleji áfa- és jövedékiadó-emelések tartják cél fölött az inflációt, jövőre pedig a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedései emelik az árindexet. Az előrejelzési horizonton ezt ellensúlyozza a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkaerőpiac dezinflációs hatása, melynek következtében -  az áfa- és jövedékiadó-emelések hatásának kifutása után - az infláció a cél közelébe mérséklődhet - olvasható az MNB honlapján.

A jegybank elemzése alapján márciushoz képest romlottak a növekedési kilátások. A válság előtti években felhalmozott jelentős adósságok leépítése tartósan mérsékli mind a magánszféra, mind az államháztartás belföldi keresletét. Ugyanakkor az előrejelzés szerint az exportszektor is kevésbé lesz képes támogatni a növekedést. Az eurozóna elhúzódó szuverén adósságválsága, illetve az ezzel összefüggő fiskális megszorítások kedvezőtlenül hatnak az európai konjunktúra várható alakulására. A belső keresletet a magas munkanélküliség, a csökkenő reáljövedelmek és a szigorú hitelfeltételek mellett a kormányzati hiánycsökkentő lépések is visszafogják. A prognózis rámutat, hogy a hazai gazdaság teljesítményének csökkenése részben tartós gyengeségeket tükröz. A kereslet évek óra tartó gyengélkedése, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet és a hitelszűke a kapacitások fokozatos leépülésével járhat együtt. Mindez a gazdaság hosszú távú növekedési képességére is kedvezőtlenül hat.

MNB-prognózis
201120122013
Fogyasztói infláció3,95,33,5
Gazdasági növekedés*1,7-0,80,8
*naptári hatástól szűrve
Forrás: MNB

A gyenge reálgazdasági teljesítménnyel összhangban a jegybanki prognózis laza munkaerőpiaci viszonyokat és visszafogott ütemű béremelkedést vetít előre. Az előrejelzésben a munkakínálatot növelő kormányzati lépések a gyenge konjunkturális környezetben visszafogott munkakeresettel párosulnak, így a munkanélküliségi ráta némileg tovább emelkedhet. Ennek következtében - a minimálbér-emelés hatásának kifutásával - a bérdinamika igen mérsékelten alakulhat az elkövetkezendő negyedévekben.

Forrás: MNB

A költségvetés oldaláról jelentős keresletszűkítő hatással számolnak a jegybank szakértői. Kisebb mértékben ugyan, de a Széll Kálmán Terv 2.0 bevételnövelő intézkedései 2013-ban is a további fiskális szigorítás irányába mutatnak. Az előrejelzés szerint a költségvetési hiány mind idén, mind jövőre a 3 százalékos küszöbérték alatt maradhat.

Forrás: MNB