Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal bővülhet 2014-ben a magyar gazdaság, de a második negyedéves 3,9 százalékos növekedési ütem - amit elsősorban a beruházások húztak fel - csúcsértéknek látszik, az elkövetkező negyedévekben valamelyest csökkenni fog a GDP növekedésének üteme - áll a Takarékbank legfrissebb prognózisában. (A tavaszi és a nyári előrejelzésben is sorra javított a GDP-kilátásokon a Takarékbank, most a legutóbbi 3,1 százalékos prognózist srófolták feljebb, a jövő évit pedig 2,9 százalékra.) A külső kereslet az előzetesen vártnál valamivel gyengébb, így kevésbé támogatja a magyar gazdasági növekedést. A külpiaci kilátásokat borússá teszik az orosz-ukrán válság kapcsán fékező európai konjunktúramutatók - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Hozzátette: Németország várhatóan a belső piac élénkülése miatt nem fog tartósan recesszióba csúszni, de például Franciaország kilátásai meglehetősen gyatrák.

A belső kereslet viszont továbbra is egyértelműen erősödőben van: a növekvő reáljövedelmek, valamint a javuló munkaerőpiaci folyamatok elősegítik a fogyasztás bővülését, de a legjelentősebb szerepet most a beruházások, a versenyszféra növekvő beruházási aktivitása játssza.

A beruházások kimagasló dinamikája mögött ugyan az EU-források koncentrált felhasználása a legjelentősebb tényező, de immár látványosan növekszik a versenyszféra beruházási aktivitása is. Az üzleti/intézményi környezet további javítására irányuló gazdaságpolitikai lépések esetén tartóssá válhat a jelenleg még komoly egyedi tényezőktől is megtámogatott növekedési ütem. A növekedést emellett az nhp (növekedési hitelprogram) keretében kedvező kondícióval rendelkezésre álló források is segítik - fogalmaz az elemzés. Igaz, az nhp meglódulásához az érintett vállalkozások piaci kilátásainak is javulniuk kellene.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője elmondta: a kilátások kapcsán fontos tényező lehet ezen a héten a Fed mai döntése, a holnapi skót népszavazás és az S&P pénteki közlése Magyarország hitelminősítéséről - utóbbi kapcsán legfeljebb kilátásjavítást várnak a banknál, de lehet, hogy ez sem jön össze. Jövőre viszont elindulhat a pozitív folyamat: először a Moody'snál negatívról stabilra kellene változnia a kilátásoknak.

Forrás: Takarékbank


Így alakulhat a GDP

Magyarország második negyedévi 3,9 százalékos, nyolcéves csúcsnak számító éves növekedési ütemével egyelőre listavezető az Európai Unió tagországai között. Elsősorban a vártnál lényegesen erősebb beruházási dinamikának köszönhetően 2014-ben korábbi előrejelzésnél kedvezőbb ütemben, az elmúlt negyedévben prognosztizált 3,1 százalékkal szemben 3,5 százalékos ütemben bővülhet tovább a magyar gazdaság.

Az nhp főleg az utolsó negyedévben adhat lendületet a beruházásoknak Suppan várakozásai szerint, részben a megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően, jövőre pedig némi támogatást adhatnak a lakás- és kereskedelmiingatlan-építkezések élénkülése is. Bár a legutóbbi adatok az export gyorsulását mutatják, nem kizárt, hogy a nettó export végül negatívba fordul a jövőben.

Az év végéig kitarthat a két százalékos tempó az iparban, míg jövőre bázishatások miatt 6,5 százalékos bővülés várható. Suppan hozzátette: a kapacitásokban így is jelentős tartalékok vannak, a szentgotthárdi motorgyárban például az idei 400 ezer motor helyett 2015-ben 900 ezer előállítása a terv.

2015-ben a Takarékbank elemzői 2,9 százalékos növekedésre számítanak a korábban várt 2,4 százalék helyett, amit elsősorban a lakossági fogyasztás megugrása eredményez. A megugrás főként a devizahitelesek helyzetének rendezését követő törlesztőrészlet-csökkenésnek köszönhető, amelynek egy részéből a lakosság korábban elhalasztott fogyasztását pótolja, de a javuló jövedelmi és munkaerőpiaci helyzet hatására a háztartások fogyasztása e nélkül is bővülő pályán maradna.

A beruházási dinamika a magasabb bázisokon már szükségszerűen csökkenő pályán lesz, így 2016-ban a GDP-növekedés feltehetően, a csak lassabban élénkülő potenciális növekedési ütemnek megfelelő 2,5 százalékot éri majd el.

Államadósság

Az idei év necces a forintárfolyam miatt, bár az EU-nak visszafizetendő kétmilliárd euró csökkenti az államadósságot. Azzal lehet ügyeskedni, mennyi állampapírt vásárol vissza aa ÁKK, mennyit cserél el, illetve hogyan halad az önkormányzatoktól átvett adósságok törlesztése. Jövőre 5 százalékot meghaladó nominális GDP-növekedésre számít a Takarékbank, így amennyiben 3 százalék alatt marad a GDP-arányos hiány, 2 százalékpontot meghaladó mértékben kellene csökkennie az államadóságnak. Ezt két dolog befolyásolhatja: a forintárfolyam és az, hogy a kormány akar-e újabb állami tulajdont szerezni a vállalati szektorban.

A mezőgazdasági kibocsátás helyzete

Jelentős növekedés várható a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, általánosan az egész élelmiszerlánc területén. E növekedés mind piaci oldalról, mind támogatási, szabályozási oldalról jól támogatott. Az agrárium globális és hazai felértékelődésével párhuzamosan fokozódik a bankok aktivitása is e szektorokban. A szövetkezeti hitelintézeti szektor növelni kívánja a mezőgazdasági és élelmiszeripari, általában az egész élelmiszer terméklánccal kapcsolatos tudásbázisát, ebben a folyamatban pedig fontos szerepet kap a TakarékBank nemrégiben létrehozott Agrár Központja. A központ vezető agrárszakértője Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. volt üzletág-igazgatója.

Infláció, jegybanki kamat

Inflációs nyomás szinte továbbra sincs a gazdaságban, erre utal az ugyan még 2,5 százalékos, de lassú mértékben enyhülő maginfláció is. A fő inflációs mutató továbbra is jelentős egyedi hatásoknak kitetten (rezsicsökkentés, világpiaci élelmiszer- és energiaárak csökkenése) a zérus közelében van, és mindez feltehetően 2014 hátralévő utolsó negyedévében is igaz marad, de szeptemberben még összejöhet egy negatív adat. Így az idei év átlagában mindössze 0,1 százalékos infláció várható.

Az infláció még a jövő évben is csak fokozatosan közelíti meg a jegybank középtávú célsávját (3±0,5 százalék), 2015-ben átlagos mértéke 2 százalékos, 2016-ban viszont már 2,8 százalékos lehet. Inflációs félelmek miatt tehát egyelőre nem, legfeljebb a pozitív reálkamat biztosítása miatt lesz szükség arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusba kezdjen 2015 második felében, az év végére a TakarékBank elemzői legfeljebb 2,75 százalékig visszaemelkedő kamatszintre számítanak.

Suppan Gergely
Kép: Napi.hu

Közmunka növeli a foglalkoztatottságot

A munkaerőpiacon immár egyértelmű javulás figyelhető meg, noha továbbra is jelentős a szerepe az aktív állami foglalkoztatáspolitikának és a szabályozási környezet változásainak. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor lényegesen komolyabb szerephez jutott a versenyszektor növekvő munkakereslete is. A fő tényező azonban továbbra is a közmunkaprogram volt, ami nyár végére 7,5-7,6 százalék közelébe is leviheti a munkanélküliségi rátát. 2014 egészének átlagában a munkanélküliségi ráta elérheti a 8 százalékot, ami a korábbi, 2013. évi 10,2 százalékos értékhez viszonyítva jelentős javulást mutat. A következő években ezen a téren további, lassabb ütemű csökkenés várható.

Tartható a 3 százalék

A korábban előre jelzettnél is magasabb gazdasági növekedés miatt a TakarékBank elemzői kimondottan alacsonynak látják annak kockázatát, hogy az államháztartás hiánya akár idén, akár 2015-ben meghaladná a 3 százalékos GDP-arányos küszöbértéket. Az államadósság idén várhatóan kevéssé csökken, de az elkövetkező két év folyamán a gyorsuló gazdasági növekedés ennek számottevőbb mérséklődését is elősegítheti. Így 2016 végére már akár 75 százalék közelében lehet az államadósság a GDP arányában.

A fizetési mérleg friss adatai a külső egyensúlyi helyzet további javulását mutatják. Az előrejelzési horizontunkon jelentős marad az ország nettó külföldi finanszírozási képessége, bár a GDP-arányos többlet kezdetben enyhén, később nagyobb mértékben csökkenhet, de még 2016-ban is legalább 4 százalékosra várják a Takarékbank elemzői. A GDP-arányos bruttó külföldi adósság 2016 végére már a GDP 100 százalékára csökkenhet.

A forintot 90 százalékban külföldi események mozgatják

Suppan megállapította: az euró/forint kurzus nagyjából teljesen együtt mozgott a dél-afrikai rand dollárhoz mért jegyzésével. Elismerte: magasabb alapkamat mellett kisebb lehetett volna a gyengülés. A magyarországi történések csak néhány napos kilengéseket okoznak, az árfolyamot 90 százalékban a külföldi események mozgatják - vélekedett az elemző. A forint viszont így is a leggyengébb a régióban, ami a magasabb államadóssággal magyarázható. Hozzátette: a brazil, török és dél-afrikai deviza leértékelődését indokolhatja a folyó fizetési mérleg hiánya, de Magyarország esetén - hiszen többlet van - nem.

A fundamentális tényezők alapján tehát lehetne erősebb a forint, de a bizalom még nem elég, de reméljük, ez a következő években javulhat - fogalmazott Oszlay András, aki 2016-ra várja a forint erősödését, az év végére kerülhet 300 alá az euró, de addig akár a 320-as szintet is megkóstolhatja. Korábban még azt várták a Takarékbanknál - jobban bízva a fundamentumok erejében -, hogy még az idén visszatér 297-re a kurzus.

A meglévő, részben belföldi, részben külső eredetű kockázatok miatt a forint árfolyamában várhatóan még hosszabb ideig nem tükröződik a javuló makrogazdasági fundamentumok hatása. A nagy hitelminősítő cégek ebben az évben előreláthatólag már nem módosítják érdemben Magyarország adósbesorolását, így egészen 2015 végéig nem prognosztizálható érdemi forinterősödés, bár lényegesebb gyengülésre sem számítunk. A magyar gazdasági növekedésben lévő tartalékok azonban 2016-ban már a forint nominális erősödéséhez is vezethetnek.