Ez vár Magyarországra? - itt egy új jelentés

Várhatóan több nyugat-európai ország gazdasági teljesítményét meghaladó GDP-bővülést érnek el az idén a kelet-közép-európai államok - közölte a Coface nemzetközi hitelbiztosító az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 1. hétfő, 09:14
Fotó: Napi.hu

A csoport elemzése szerint a magyar gazdaság 3,1 százalékkal növekedhet 2017-ben, ha ezt a teljesítményt sikerül elérni, akkor a Csehországban várható 2,7 százalékos bővülésnél jobb eredményt érhet el a magyar gazdaság. A Coface elemzői a lengyel gazdaságtól szintén 3,1 százalékos bővülést várnak, a román GDP a prognózis szerint 3,6 százalékkal, a szlovák 3,3 százalékkal növekedhet.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országokban várható 2,7-3,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladja majd az Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban várható 1,3-1,6 százalékos bővülést.

A hitelbiztosító rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. A kockázatok alapján végzett minősítés a gazdasági és az üzleti környezet aktuális helyzetét mutatja.

Az országok minősítésénél nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, a D kategória, a leggyengébb.  A régiós országok közül Csehország gazdaságának minősítése és az üzleti szféra osztályzata is A2, ezek alacsony kockázatra utalnak. Lengyelország osztályzata A3-as, de a lengyel üzleti szektoré - mivel azt kevésbé tartják kockázatosnak - A2 adtak. A magyar gazdaságot A4-es szinten tartják, ahol Romániát, ugyanakkor a magyar üzleti szféra A3-as besorolásnál jár, ami jobb, mint a románok A4-es osztályzata. Szlovákiában mindkét mutató A3.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országok nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek, jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony az infláció, az alacsony kamatok a lakossági fogyasztást is felpörgették. (Mi lesz a forinttal és az euróval?)

Az elemzésből kiderül, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, meghaladja a 74 százalékot. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. A hitelbiztosító elemzői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező az ország megítélése szempontjából.

A szakértők Magyarország gyengeségei közé sorolják a demográfiai folyamatokat, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre kivándorlást. Kedvezőtlenek az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai és az innovációs és kutatás-fejlesztés alacsony szintje. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az európai termelési láncba integráltság, az alacsony társasági adószint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

A Coface Csoport, a világ vezető hitelbiztosítója szerte a világban megoldást kínál az ügyfelei pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatára. Tavaly a mintegy 4300 alkalmazottat foglalkoztató csoport 1,411 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el, a nettó nyeresége meghaladta a 41 millió eurót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2017.05.01 18:15

Hát az hogy kicsit jobb lesz a növekedés pár tizeddel, nem jelenti azt hogy megelőzzük. A lemaradásunk ennél sokkal több minden téren. Ebben az ütemben senkit sem előzünk meg.
Ha nem lett volna elhülyülve a jónép 2010 ben Bajnai folytathatta volna ma láthatnánk Ausztria hátsóját a kanyarban...euroban számolva ráadásul semmit sem nő a magyar gazdaság, dollárban számolva pedig még csökken is.
A halovány növekedésünk egyetlen okozója, hogy folyamatosan gyengül a forint, így a magyar gdp oroszlánrészét produkáló idetelepült exportőr ipari multicégek euroban elszámolt hazai hozzáadott értéke forintban számolva egyre többet ér ,így forintban számolva nő a gdp.
tehát ez a növekedés csak illúzió,ma jobban le vagyunk maradva Ausztriához képest, mint 10 éve voltunk.
Igen messze vagyunk attól, hogy megelőzzük a cseheket, mivel a cseh gdp/fő 17556 dollár, a magyar meg csak 12365 dollár. "2008-ban a magyar GDP 157 milliárd dollár volt, 2016-ban csak 139 milliárd" (forrás: Csaba László) A gondolkodás nem ártalmas, de sajnos nem is ragályos!
Milyen hitelről van szó? Az államadósság 2010-ben 20.420 milliárd Ft, 2016-ban 25.393 milliárd Ft-ra "csökkent"! Ehhez a közel 5.000.000.000.000 Ft adósságnövekedéshez, még add hozzá 3.000.000.000.000 Ft ellopott nyugdíjvagyont. Eszeveszett mértékben nő a magyar gazdaság? A magyar államadósság az tényleg eszeveszett mértékben nő, de a gazdaság az uniós támogatások nélkül stagnál! Persze, ha hiszel a mesékben, az nagyon kényelmes...
Hogy mennire valós számokat írok, egy kis izelítő a 2017 évi költségvetésből: Kamat kiadás 956.892 millió forint Államadósság: 26.936 millió forint Bevétel : 17.431347 millió ft. Kiadás 18.597705 millió ft. költségvetési hiány 1.166357 millió ft. Amint látja, jövöre még több lesz az államadósság !Tény hogy a magyar adósság az elmúlt 6 évben úgy emelkedett 20000 milliárd forintról 25000 milliárd forintra, hogy a nyugdíjkasszából közben kivettek kb 6000 milliárd forintot továbbá az egészségügytől az oktatástól és a tömegközlekedéstől is elvettek több ezer milliárdot aminek a következtében ezek a területek szép csendben összedőlnek. Mindezek mellett pedig a 2010-es kormányváltáskor az MNB-ben lévő valutatartalék jelentős részét is sikerült szétszórni a haverok között. Ezek az orbán segnyaloncok ha járnának boltba vásárolni, akkor nem hazudoznának arról, hogy nincs infláció.
Amúgy mindkét ország rohamosan szakad lefele gazdaságilag, 2006 ban még a magyar gdp/fő 46 % al volt magasabb a világátlagnál, 2016 ban viszont már csak 21% al vagyunk a világátlag felett.
Ha így haladunk, 3-4 év múlva a világátlag alá kerülünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html