Ez várhat a több százezer kirúgott közszolgára

Nem találkoznak az álláspiac kifejezett igényeivel a hamarosan elbocsátással szembenéző, elsősorban adminisztratív munkában járatos közszolgák kompetenciái. Bár egyes személyes tulajdonságaik vonzóak lehetnek, sokaknak komoly erőfeszítésre lehet szüksége, hogy elkerülje a bajt.
K. Kiss Gergely, 2016. február 11. csütörtök, 07:22
Fotó: Napi.hu

Az eddigi tapasztalatok szerint nem volt jellemző a munkaerőpiacon, hogy a közszférában dolgozók önként váltottak volna a versenyszektorba. A váltást szinte minden esetben valami kényszer hatására tették meg - összegzett a Napi.hu-nak Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger vezetői tanácsadó cég ügyvezetője. A közszolgák átlépésre tett első kísérlete sok esetben kudarcba fullad. A második kísérlet viszont már rendszerint sikerül, mivel idő kell az adaptációhoz.

A nehézségek fő oka, hogy a versenyszférában sokkal több a kiszámíthatatlan tényező: az ügyféligények, megrendelések váltakozása állandó bizonytalanságot okozhat, a dolgozókra bármikor váratlan többlettevékenység zúdulhat. Ezzel szemben a közszférában a feladatok jól körülhatároltak, leszabályozottak, s e keretrendszer kiszámíthatóbb, nyugodtabb munkamenetet tesz lehetővé. A magánszférában jóval több kreativitásra, egyéni kezdeményezőkészségre van szükség, míg a közszférában jellemzően a szabálykövetést honorálják - magyarázta a szakértő.

Feszültségforrás lehet, hogy az állami alkalmazottak sok esetben autoriter döntési mechanizmusokhoz szoktak, s gyakran ismeretlen hátterű utasításokat kell végrehajtaniuk. Az előre gyártott hivatalos panelek gondolkodás nélküli alkalmazása rugalmatlanságra kondicionálhat.

A jelentős különbségek ellenére azonban Lipcsei optimista, szerinte a közszolgák tudása átültethető, ha új munkáltatójuk kellően türelmes.

Kik kényszerülhetnek vándorlásra?

A Miniszterelnökség úgy tervezi, hogy az egymillió főnyi állami alkalmazottból100-200 ezer főt még ebben a választási ciklusban "átirányít" a piaci szférába. Hogy a bürokráciacsökkentő csomag pontosan milyen munkaköröket fog érinteni, egyelőre ismeretlen.

Az Index.hu által megszerzett előterjesztés szerint már 2016 júliusára mintegy 6 ezer fővel csökkenhet az állami bürokrácia, a vágások pedig ezután is folytatódnak. A tervezet mellékletéből az is kiderül, hogy a karcsúsítás a minisztériumok alatt működő központi hivatalokat és a költségvetési szerveket érinti. Ezen belül azonban nem terjed ki az a oktatásra, a rendvédelmi és nemzetbiztonsági feladatkörökre, illetve egyebek között a Mentőszolgálatra sem.

Így valószínűleg jellemzően adminisztrációs alkalmazottak serege gyarapíthatja majd a munkakeresők táborát.

Főbb eltérések a verseny- és közszféra között

(A kijelentéssel egyetértők aránya az összes válaszadón belül, százalék)

Forrás: RSM,  köz- és versenyszféra kutatás

Mit szól majd a piac?

A helyzet első látásra annyiban tűnhet kedvezőnek, hogy a hazai munkapiacon akut dolgozóhiány alakult ki . A leginkább keresett hiányszakmákban - műszaki/mérnöki, vagy informatikai területeken, illetve sales munkakörökben - azonban sem képesítésüknél, sem habitusuknál fogva nem várható a közszolgáktól az elhelyezkedés. Szintén nem életszerű, hogy az ugyancsak komoly emberhiánnyal küzdő gyáripar és a kereskedelem szívná majd fel őket.

S miközben a munkáltatók leginkább szakmunkásokat lasszóznak, addig a munkavállalók részéről - továbbra is - éppen az adminisztratív feladatok a legkeresettebbek. A Profession.hu adatai szerint 2015-ben az adminisztratív, asszisztensi feladatkörökre beadott állásjelentkezések tették ki az összes felhasználói pályázat 17 százalékát, amely a legnagyobb részarány - ismertette Sámson Dorottya, az állásportál karrier-tanácsadója. Bár e szakterületeken sok a nyitott pozíció is.

Nagyobb esély a felvételre a pénzügyi, számviteli, illetve jogi területeken lehet a versenyszférában, bár kiterjedt üresedés ezekben a pozíciókban sincs.

Van kivétel

A kereslet és a kínálat egy ponton találkozna biztosan: Magyarországon rendkívül dinamikusan fejlődik a szolgáltató központok (ssc) iparága. A már mintegy 35 ezer főt foglalkoztató ágazat tavaly 3300 új munkahelyet hozott létre, többet, mint bármelyik másik hazai ágazat, beleértve az autóipart is - mondta Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke. Az ssc-k a következő két évben további évi 2-2 ezer fő körüli bővítést terveznek, az iparágban jelenleg a munkaerőhiány is nagy.

Az ügyfélszolgálatok mellett nagyobb kvalifikációt igénylő munkakörökben is igény mutatkozhat az egykori közszolgákra. Ilyen például a hr-, a belső kontrolling-, és minőségbiztosítási folyamatmenedzsment. Egyebek mellett a pénzügyi kintlévőségkezelésben is keresettek lehetnek - részletezte Suhajda.

A korábban Navracsics Tibor által kezdeményezett közigazgatási reform keretében sok új informatikai és humán készséget szerezhettek a közszolgák, amelyek az ssc-k igényeivel is találkozhatnak. Az ssc munkakörökben azonban kiemelt elvárás a felsőfokú idegennyelv (mindenekelőtt angol) tudás, a HOA-nak ugyanakkor nincs rálátása arra, hogy e kompetenciát egyáltalán megszerezték-e szélesebb körben a közszféra adminisztratív munkatársai.

A lehetőségért meg kell dolgozni

Úgy látjuk, hogy ma már a tapasztalat mellett az emberi hozzáállás vált a leginkább figyelt kompetenciává. A munkaadók például a nyitottságot, a rugalmasságot, a tanulékonyságot és az alkalmazkodó-készséget jobban díjazzák, mint a papírok halmozását - fogalmazott Sámson. Az álláskeresőnek azonban a siker érdekében pontosan meg kell határoznia azokat a készségeket, melyeknek a birtokában van.

Lipcsei András szerint mindenképpen erőfeszítésekre, főként kockázatvállalásra és kitartásra van szükség, ahhoz, hogy valaki át tudjon lépni a költségvetési szektorból a magánszférába úgy, hogy tartósan ott is tudjon maradni. A személyes tulajdonságokat nézve a közszolgák fő erőssége lehet, hogy fegyelmezettek és szabálykövetők. Ezeket minden munkáltató díjazza. Összességében az állam és a jövendőbeli munkáltatók részéről egyaránt sok segítségre lesz szükség ahhoz, hogy a kormányhivatalokban dolgozók elhelyezése zökkenőmentes legyen.

A Miniszterelnökség önkéntes kilépési program indul a közszférában, akár 5-10 millió forintos "lelépési pénzeket" is fizetnek, amennyiben a versenyszférában helyezkedik el a köztisztviselő. A minisztérium bürokráciacsökkentő programját az NGM-mel együttműködve a Karrier híd programmal egészítené ki, amely adó- és járulékkedvezménnyel támogatná az egykori közszolgák alkalmazását. Emellett átképzési programokat finanszírozna, illetve állami kezességvállalással sőt hitelnyújtással segítené, hogy a kilépők vállalkozóvá váljanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2016.02.12 14:16

@nemhiszem:
Mivel terelek?
Mivel sültem be?
Biztosan meg tudod magyarázni... :D
Itt még csak te beszéltél félre, meg te ferdítesz mindenfélét, hátha kevésbé tűnsz tudatlannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.02.12 14:04

@MLB2014: elég bénán terelsz, aztán átmész személyeskedésbe mintegy elismervén hogy hülyeségeket mondtál. Most meg már a vöröspajzsosfélék is hmm... mindent értek :) ebbe belesültél mlb - tudod ha csöndben maradtál volna bölcs maradtál volna ;)
keresd vissza a kérdéses cikket és olvasd el még egyszer figyelmesen mit mondtál.

további kellemes terelést és személyeskedést ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.02.12 09:26

@MLB2014: ha ilyen egyszerű, miért nem nyitsz bankot és csinálod a pénzt? :)
jaaa mert mégis kellenek betétek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.02.11 17:44

@nemhiszem: "ha jól emlékszem valami olyasmint mondtál a bank hazudik mikor visszakéri a kölcsönt mert az a pénz nem létezett előtte"
Visszaolvastam, ilyesmit se én sem más nem állított. Sőt, nemhogy ezt, de még hasonló sem hangzott el. Miért akarsz hazudni? Én csak a saját kijelentéseimért felelek, azért nem amit abból egy hülye megért. Ezt már írtam más elvtársadnak is, de nem tanultok.

"amit a végén leírtál az már közelített a valósághoz"
Vicces a valóságról beszélnie egy olyan tagnak, aki ezt le tudta írni: 'segítek, a hitel valaki betétje'.
Itt mondjuk nem hazudni akartál, mint ez előbb, csak egyszerűen tudatlan vagy, amihez óriási arc párosul. Ezzel a nagyképűséggel próbálod leplezni a gyengécske képességeidet. Ez sztem sehol nem jön be, csupán ellenszenves leszel tőle. De ennek felismerése ugyancsak IQ kérdése...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.11 17:41

Nem igazán tudom sajnálni őket. Évekig, évtizedekig éldegéltek, kávézgattak, közpénzeken, mások nyakán, miközben gyakorlatilag semmiféle értéket létre nem hoztak. Papír pecsételés, tintanyalás, aktatologatás, a gazdaság, a vállalkozások, a polgárok vegzálása mindenféle barom kimutatással, adatszolgáltatással, bürokrácia, pazarlás minden mennyiségben. Hát nagyon remélem, hogy tényleg komolyan gondolják és megszabadulunk tőlük. Legalább 500 ezret kell kirúgni, és helyettük be kell vezetni az elektronikus, digitális államaparátust, ahol mindent el lehet intézni a neten. És mivel így óriási tehertől szabadul meg így az állam, drasztikusan csökkenteni lehet és kell az adókat, és a bürokráciát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html