Ez várhat Magyarországra

Az idén és jövőre a korábban vártnál erőteljesebb, azután viszont már lassuló növekedést jósoltak hétfőn ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
MTI, 2014. szeptember 8. hétfő, 07:54
Fotó: Napi.hu

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint egyértelmű jelek vallanak arra, hogy a magyar gazdaságban a hazai fogyasztás az elmúlt évek depressziója után immár élénk. A ház szerint a belső kereslet a devizaalapú hitelek törlesztési terheinek várható csökkentésétől valószínűleg még további lendületet kap a következő negyedévekben. Ehhez járul a vártnál sokkal erőteljesebb első félévi teljesítmény.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindezek alapján "könnyű elképzelni" akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház javította 2015-re szóló prognózisát is: jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani 2015 után. A cég ezért 2016-ban 2,3 százalékos egész éves növekedést vár Magyarországon, tekintettel arra is, hogy a magyar gazdaság változatlanul jelentős szerkezeti gondokkal küszködik.

A gazdaság erősödő idei lendületével, majd a növekedési ütem későbbi lassulásával más nagy londoni házak is számolnak, elsősorban azonban külső okok - főleg az ukrajnai válság átszűrődő hatásai - miatt. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a "külső ellenszél" azonban, ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai új előrejelzésükben közölték: az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság növekedése.

A ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői főleg az export és a beruházások növekedési lendületének lanyhulásától tartanak az ukrajnai válság miatt. Előrejelzésük szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyarországi infláció a jelenlegi alapeseti várakozásokkal ellentétben esetleg 2015 végéig sem éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célját, csak 2016-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2014.09.09 08:56

@666ORDOG666: Hahahaha...a padtársad a szemináriumról ( illiber ) már kifejtette, hogy az elemzők véleménye, kimutatásai nem számítanak. Ezek szerint mégiscsak vannak világos és sötétkékek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.09.09 08:46

@Veczelin: bármelyik kommentnél fennt látható egy kék felirat: kommentek.
Katt, azután alul a piros számokkal lépegetsz, ahova akarsz, legalább egy évet vissza.
Érdekelne, ha megtaláltad a témát.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2014.09.09 08:35

Most sajnálom igazán, hogy a múlt heti elemzést nem mentettem ki. Azt egy neves magyar elemző írta. mérges vagyok, hogy le akartam szokni a gyűjtögetésről. Most A-tól Z-ig bemutatnám, honnan táplálkozik a LONDONI JÓSDA. Szinte szó szerint egyezik. No nehogy valaki azt mondja, hogy "egyformán ismerik!" Még egyszer nem mulasztom el elmenteni a cikket.
Valaki nem tudja, hol lehet elérni a Napi korábbi írásait?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.08 08:36

eu-s pénzeket hívnak le előre, MNB hitelekbe hajszolja a vállalkozásokat...

arra kell majd a szektás férgeknek odafigyelnie, hogy év végén pár napra be kell "erősíteni" a forintot, mert még véletlenül valaki átszámítja ezt a gazdasági "növekedést" euróra, és megcsillan a valós kép (recessziós állapot)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.09.08 08:15

" A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol. "
Mit szólnak mindehhez a magyar álbaloldali, álszocialista, liberális demagóg Illetékes Szaktársak?
Ellentmondás a globálisok elemzésében!
Csak 3%.-os növekedéssel számolnak, ennek ellenére csupa szívjóságból felemelik az előre jelzett értéket 3,3 %.-ra.
Zavarban vagyunk Szakértő Urak, vagy szándékosan pontatlan a fordítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html