Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank június utolsó napján közzéteszi a folyó fizetési mérleg első negyedéves alakulásáról szóló jelentését, ami a piaci konszenzus szerint 815 millió eurós többlet lesz (a tavalyi negyedik negyedévi 366 millió eurós többlet után).

A KSH az ipari termelői árak májusi alakulásáról közöl adatokat. Áprilisban a termelői árak előző havinál 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 4,9 százalékkal emelkedtek. A várakozások szerint az éves ütem áprilisban 1,4 százalékra lassult.

A statisztikai hivatal a külkereskedelmi mérleg áprilisi alakulásáról is beszámol. Az első becslésát már korábban közzétette a hivatal, e szerint a magyar kivitel értéke 1685 milliárd forintot (6328 millió eurót), a behozatalé 1560 milliárd forintot (5849 millió eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel 13, a behozatal 14 százalékkal nőtt 2010 áprilisához viszonyítva - márciusban 18, illetve 16 százalékos volt a növekedés. A mérleg többlete a negyedik hónapban 126 milliárd forint (479 millió euró) volt.

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön a 2014/D jelű kötvényeiből 20 milliárd, a 2017/A-ból 15 milliárd, míg a 2028/A jelű kötvényeiből 10 milliárd forint értékben tervez értékesíteni.

Az Eurostat az eurózónás infláció júniusi alakulásáról szóló első becslését teszi közzé. Májusban az euróövezetben 2,7 százalékra lassult az éves infláció az áprilisi 2,8 százalékról, havi összehasonlításban nem változtak a fogyasztói árak. A piac 2,8 százalékot vár júniusra.

Németországban júniusi munkanélküliségi adatokat publikálnak, a ráta a várakozások szerint júniusban 7 százalékon marad az előző hónaphoz hasonlóan.

Németországból a kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásáról is érkeznek adatok. A volumen áprilisban éves szinten 3,6 százalékkal, havi összevetésben 0,6 százalékkal emelkedett. A májusi jelentésben a konszenzus szerint 0,7 százalékos havi és 1,3 százalékos éves bővülés szerepel.

Az Egyesült Államokban a chicagói beszerzési menedzser indexet közlik, amely a májusi 56,6-ről a konszenzus szerint 55 pontra csökkent júniusban.