Ez várható nyugdíj- és szja-fronton, ha bukik a Fidesz

Újra jöhetne a kétkulcsos szja, az adójóváírás, cserébe jelentősen csökkenne a közmunka forrásigénye és újra 9 hónapig járna a munkanélküli segély – legalább is az Együtt-PM választási programja szerint.
Papp Zsolt, 2014. január 14. kedd, 15:54
Fotó: Napi.hu

Az Együtt-Párbeszéd Magyarországért (PM) szövetség választási programjából - amit a hétvégén hoztak nyilvánosságra - kiderül, hogy az adóztatási célok között ugyanúgy a középosztály megerősítése szerepel, mint amely a Fidesz deklarált célja is. A kormányzópárt a kívánt célt az egykulcsos személyi jövedelemadóval (szja) kívánja elérni, sőt azt már eddig is lehet sejteni az eddigi nyilatkozatokból, hogy a jelenleg 16 százalékos szja-t "egyszámjegyűre" vagyis kilenc százalékra csökkentsék - erre leghamarabb 2015-ban kerülhet sor Varga Mihály gazdasági miniszter több nyilatkozta szerint.

Olcsóak az ígéretek
A választási ígéretek a 2014-2017 közötti években - az anyag szerint - 1526 milliárd forintos uniós és 490 milliárdos államháztartási forrást igényelnének. Ezzel szemben 248 milliárdos megtakarítás terveznek a három évre a közmunkaprogram átalakításból, a Médiatanács felszámolásából, illetve a stadionépítések leállításból - így a program nettó költségvetési kiadásnövelő hatása három évre 242 milliárd forint lenne - ami 2014-es várható GDP 0,8 százaléka - legalább is az Együtt-PM saját számításai szerint.

A Bajnai Gordon vezette Együtt-PM ezzel szemben - nem meglepő módon - az egykulcsos szja-rendszer kivezetését tervezi, mondván az, épp a legnagyobb jövedelműeknél adott többletjövedelmet - a korábbi kétkulcsos adórendszerhez képest. Az adószisztéma visszatérne a kétkulcsos, adójóváírással kombinált módhoz - így ez egyértelmű többletet hoznia az alsóbb jövedelmi kategóriákban az adójóváírás miatt, míg a legjobban kereső 8-10 százalék viszont két kulccsal adózna, ám a második kulcs sem lehetne magasabb 30 százaléknál - ennél több konkrétum nem szerepel az ígéretek között.

A körvonalazódó program szerint az új adótáblával az adózók háromnegyed jobban járna. A tervek szerint a parlamentbe igyekvő párt megtartaná az családi adókedvezményt - igaz, azt átalakítanák, főleg a magasabb jövedelmeknél csökkentenék annak összegét. Ezzel szemben hosszú évek után emelnék a családi pótlék összegét - vagyis ezzel az eszközzel is egyfajta jövedelemtranszfert terveznek a jobban kereső és a szegényebb családok között, az utóbbiak javára.

Átalakulna a közmunka

A foglalkoztatáspolitikában sem javasol teljes hátraarcot a választási program, ám az átalakítások ezt a területet is jelentősen érintenék: "ha munka van minden van" - ez akár lehetne a Fidesz programjának jelszava is - ám a célok hasonlóságán túl az eszközök különböznek. A korábbi ígéreteknek megfelelően program indul a külföldön munkát vállalók hazacsábítására: 35 évnél fiatalabb hazatérőket az üzleti terv elkészítéséhez és a vállalkozási ismeretek elsajátításához nyújtott szakmai segítséggel, tőkével és hitellel ösztönöznék saját vállalkozás elindítását.

A közmunkát viszont "radikálisan átalakítaná" a program, sőt a mai rendszerében annak megszüntetését ígérik, amelyből három év alatt 100 milliárdos megtakarítást remélnek, illetve a fennmaradó részt uniós forrásokból finanszíroznák. A szűkített közmunka programban keretében a fizetés a minimálbérhez közelítését ígéri az Együtt-PM, illetve, "tisztességes szintre emelnék" a közmunkások munkajogi védelmét is. A programban erősítenék a valódi munkavégzést, amit képzéssel és mentorálással egészítenének ki.

A munkanélküli-ellátórendszerben - a jelenlegi 3 havi álláskeresési járadékkal szemben - visszaállítanák a 9 hónapos segélyezési időtartamot - ahogy az 2010 előtt volt. Ígéretek szerint a munkanélküli központokat valódi tanácsadó centrumokká alakítanák, ahol személyre szabott, célzott munkaerő-fejlesztéssel és -közvetítéssel segítenék az álláskeresést - igaz, ehhez kínálatra is szükség lesz a munkaerőpiacon.

A nyugdíjasok foglalkoztatását újra engedélyeznék, eközben visszahoznák a rugalmas nyugdíjkorhatárt az évenkénti nyugdíjemeléseknél megtartanák - Bajnai-kormány által bevezetett - inflációkövető indexálási rendszert, igaz visszaállítanák a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot. (Korábban évi három százalékos gazdasági növekedés esetén járt volna az infláció feletti nyugdíjemelés - a program a mértékekről nem ejt részleteket.)

A magyar modell kudarca

A program - Antall Józsefig visszanyúlva - a szociális piacgazdaság modelljét kínálja a "magyar modell fájdalmas kudarcával" szemben: a választási szöveg szerint 2014-ben sem a piacgazdaság, sem a társadalmi szolidaritás nem működik kielégítően. A program "egy olyan, a magántulajdon szentségen és elsődlegességen alapuló, fokozatosan erősödő-növekvő gazdaság megteremtésével, amely - ha a fejlett, sikeres piacgazdaságok által biztosított jóléti szolgáltatások nyújtására meg nem is képes - Magyarország minden polgárának esélyt kínál a felemelkedésre, és senkit nem hagy emberhez méltatlan életkörülmények között." - fogalmazza meg a gazdaság- és társadalompolitikai alapvetést a dokumentum. A növekedés beindítása érdekében az országgal szembeni bizalom visszaállítását ígéri a program, a hosszú távú kiszámíthatóságot erősítő intézkedésekkel beruházás-vezérelt növekedési pályára állítanák a magyar gazdaságot.

A költségvetési tervezésben bevezetnék a programalapú tervezést - ami felváltaná a jelenlegi bázisalapú tervezést. Növelnék a külső kontrollt, a Költségvetési Tanács visszakapná - egykor 40 fős - apparátusát és jogait. Az adóalkotmány értelmében az adótörvényeket évente egyszer módosíthatnák a jövőben, továbbá minden esetben 60 napos hatálybalépést biztosítanának a jelenlegi 30, illetve a korábbi 45 nappal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.01.15 19:56

@justice: Nem szabad a tények ismerete nélkül semmiben állást foglalni ÖCSKÖS.Az első ORBÁN királyság idején jól bevált pénz lenyúlás volt az út-hídépítéseknél a akkori csókos vállalatok a VEGYÉPSZER-BETONÚT kettősön keresztül,de jól TEJELT a Székely Zoltán által menedzselt KAC támogatás 30%-os lenyúlása is /6-évet kapott jogerősen/. A mostani kormány törvényesítette a szabad lopást a Közbeszerzési Törvény módosítással és igy lehet szabad rablás a SIMICSKA-NYERGES tulajdonú KÖZGÉP-nek. A kormány kitartó hazugságokkal sikeresen nézi HÜLYÉNEK a lakosságot. ÖCSI sajnos ezek a szomorú tények.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jzsuzsa, 2014.01.15 16:58

Ígérik, nem ígérik, lesz, nem lesz....stb csak feltételezések!
Ha nem akarsz magadra maradni, alamizsnából élni öregségedre, keress meg!
Én a nyugdijat.hu-nál dolgozom, naponta oldunk meg problémás helyzeteket.
Hívj, megmutatom mit tudok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.01.15 15:22

@justice: annál jobban hülyének nézni az embereket mint 2004-2008 között szerintem nem lehet.

Az ország nagy részét lehetett. Elhiszik a Nemzeti Gátőr-nek, hogy az ország jobban teljesít, és hogy jobban élünk mint 4 éve...Nem gondoltam volna, hogy ilyen kevesen járnak élelmiszert vásárolni. Azt készségesen elismerem, hogy a gőzmozdony síp jelentősen olcsóbb lett, a patkószeget meg gyakorlatilag ingyen adják...
Ha egyik kezemmel adok 100 forintot,a másikkal elveszek 120-at az tuti üzlet,tényleg mindenki jól jár... A csókosok biztos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2014.01.15 15:02

@oreghalasz:Érdekes számomra az amit a kommentjének tartalmi jellege sugall.Medgyesi igérete sajnos a nem termelő rétegnek volt mézesmadzag és szavazatszerzés volt a mondanivalója,Az a fajta kormányzás mostanra űberelné a görög helyzetet.Mindíg azok szidják Orbánt és a kormányát akik jobban tennék ha csendben maradnának mert az infláció értéktelenítette el az emberek fizetését,nyugdíját.Az aki csak a markát tartja az menjen segísen a saját sorsán. én azokat tartom tolvajnak aki a tények ismerete nélkül másokat letolvajoz hisz annál jobban hülyének nézni az embereket mint 2004-2008 között szerintem nem lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2014.01.15 13:03

A cím nem jó. Mivel politikusokról van szó, ezért nincs olyan, hogy "Ez várható..." csak olyan, hogy "Ezt ígérik..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html