Valóban termőföldeken valósul meg a BMW-gyárlétesítése, de ezek értéke csak 1 milliárd forint. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kancellária miniszter elmondta, hogy az üzemépítés állami támogatásáról még nem döntöttek konkrét összegről, mert az majd csak a megvalósítás után dőlhet el. Azonban azt közölte, hogy az eddigi tétel meghaladja a tízmilliárd forintos nagyságrendet.

A kormány szerint van hatása a magyar gazdaságra, hogy az elmúlt időszakban gyengült a forint az euróval szemben. De úgy látják, ez inkább előnyös. A jelenlegi 323-324 közötti árfolyamon nem akarnak változtatni - jelentette be a Miniszterelnökséget irányító tárcavezető.

Azt is közölte, hogy a kormány valóban vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kétgyermekes családokra is kiterjesszék a 10 millió forintos csok-támogatást és kedvezményes hitelt, amely eddig csak a három gyerekeseknek volt elérhető. Erről várhatóan augusztus végén vagy szeptemberben születhet döntés.

Nincs szándék arra, hogy fűnyíróelv-szerűen rúgják ki a közszolgákat - fogalmazott a kormányinfón Gulyás -, de vizsgálják, hogy a közigazgatásban hány felesleges dolgozó van. Egyelőre úgy becsülik, hogy a központi közigazgatásban a dolgozók 15-20 százaléka lehet felesleges és bocsáthatják el. Indoklása szerint erre azért van szükség, hogy megemeljék a megmaradó állomány fizetését, vagyis a költségvetés terhe nem csökken majd a megspórolt bérekkel.

A fotó forrása: MTVA Fotó.