Ezek a cégek keresnek munkaerőt

Nőhet a munkaerő-kereslet az MKIK vállalati konjuktúra kutatása szerint. Felvétellel leginkább a 250 fő felett foglalkoztatók számolnak, többnyire az iparvállalatok, illetve az exportáló cégek.
MTI-Eco, 2010. november 17. szerda, 14:04
Fotó:

A cégek pozitív várakozásairól számol be Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúramutatója, amely továbbra is javulást mutat - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az októberi felmérés megállapításait bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.


A konjunktúramutató ez év októberi plusz 10,4 százalékos értéke a dinamika mérséklődését mutatja az idei áprilisi plusz 14,8 százalékhoz képest, viszont jelentős elmozdulás a tavaly októberi mínusz 9 százalékos mélypont után - tette hozzá az MKIK elnöke. A nagyobb magyar cégek exportvolumene ugyan magas értéket mutat, ám a külpiaci megrendelések esetében bizonytalanságot jeleznek. Továbbra sincs elmozdulás, és így negatív hatást várnak a cégek az építési beruházásoknál, illetve a jövedelmezőségük alakulása területén, ugyanakkor a gépberuházások várhatóan nőnek, a válság első mélypontján túllépnek.

Pozitív elmozdulást mutat a munkaerő-kereslet, egyértelműen érzékelhető a munkaerő felvételre törekvés. Felvétellel leginkább a 250 fő felett foglalkoztatók számolnak, többnyire az iparvállalatok, illetve az exportáló cégek jelezték a foglalkoztatás bővítését - hangsúlyozta Parragh. A kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar tulajdonban lévő cégeknél nem csökkent a konjunktúra mutató, bár alacsony értéken van. A többségi külföldi tulajdonú cégek esetében viszont az index 10 százalékponttal esett vissza az exportbizonytalanság miatt.

Míg korábban többnyire a nagy cégek voltak optimistábban a kilábalást illetően, most náluk tapasztalható elbizonytalanodás. Az építőiparon kívül minden ágazatban erősödő konjunktúra látszik, és megjelent a pozitív várakozás a kereskedelemben is. Kedvező folyamat, hogy emelkedett a kapacitás kihasználtság szintje a cégeknél, de még minden nem éri el a válság előtti szintet. A németországi gazdasági folyamatok alakulása befolyásolja a magyar cégek exportját. A német várakozások most pozitívak, ami miatt remélhetően a magyar cégek export elbizonytalanodása rövid távú lesz - tette hozzá Parragh. Magyarországon a cégek 2013-2014-re érhetik el a válság előtti szintet - mondta Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK