Az augusztusi adatok szerint több tízezren tudnának elhelyezkedni a keresettebb szakmákban, amelyek között ott van még a szemétgyűjtő és az intézményi takarító, a kisegítő, az egyszerű ipari foglalkozású, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, illetve már utcaseprőkből is több mint ezres nagyságrendű igényt jelentettek a munkáltatók az utolsó nyári hónapban - írja a napilap.

Az adatok alakulásában annak is lehet szerepe, hogy a munkaügyi kirendeltségekhez sokszor nem a kvalifikált munkaerőigényt jelzik a cégek. A tartósan betöltetlen állások többsége viszont szakképzettséget igénylő foglalkozás. Az első fél éves adatok szerint már hét régióban okoz gondot a gépészmérnökhiány, csaknem minden régióban nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, de látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók, kamionsofőrök iránti kereslet is. Közép-Magyarországon már az általános irodai adminisztrátori állások betöltése is tartósan gondot okoz a munkaadóknak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint egyre érezhetőbb tendencia az is, hogy mivel alig 14-15 ezer forint a különbség a minimálbér és a közfoglalkoztatásban elérhető kereset nettója között, ezért hiába magas még mindig a munkanélküliség, sokan inkább a kevesebb kötöttséget jelentő közfoglalkoztatást választják, amely mellett számosan dolgoznak feketén is.