Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban az államháztartás hiánya már nem nőtt olyan drasztikusan, mint az első két hónapban, ám a deficit így is elérte a 742,1 milliárd forintot, amely az éves előirányzat 108 százaléka. Márciusban már befolyt a kincstárba a bankadó első részlete, ez némileg fékezte a hiány növekedését.

A viszonylag kisebb márciusi hiány ellenére a költségvetési intézmények lejárt tartozása csak szerény mértékben növekedett. Az államkincstár adatai szerint az adósságállomány március végén 37,9 milliárd forint volt, ami az előző hónaphoz képest 400 millió forintos csökkenés. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 700 millió forint, mértéke 1,08 milliárddal csökkent. A lejárt szállítói-szolgáltatói számlaállomány az első negyedév végén 37,2 milliárd forint volt, ami 670 millió forinttal nagyobb az előző havi mértéknél.

A tartozás 700 millió forinttal nőtt a 60 napon túli tartományban, ezen belül viszont csökkent az állammal szembeni 60 napot meghaladó adósság 1,1 milliárd. Nőtt a minősített adósság, 8 milliárddal, jelenleg 15,2 milliárd, ami a teljes adósság 40 százaléka. Az adósok száma 14 intézetre csökkent, tehát tovább nőtt a koncentráció.

Továbbra is az összes adósság 38 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. Jelentős az adósság mértéke és aránya a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál: 8,4 milliárd forint, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala miatt, valamint a Honvédelmi Minisztériumnál: 6,3 milliárd forint, a Honvéd Kórház (Állami Egészségügyi Központ) miatt.

Az államkincstár összesítésében csak a központi költségvetési intézmények lejárt tartozásai szerepelnek - a számlaállományuk ennél lényegesen magasabb. A Magyar Államkincstár csak a költségvetési szervek lejárt tartozásait publikálja, a már benyújtott, de még nem esedékes számlák állománya a nyilvánosság számára nem elérhető. Tekintettel arra, hogy a szállítók - esetenként a költségvetési szervek kérésére - nem ritkán 180-270 napos fizetési határidővel nyújtják be számláikat, az állam valós pénzügyi helyzetének megítéléséhez feltétlenül szükséges a már benyújtott számlák állományváltozásának ismerete - írja ma publikált tanulmányában a Költségvetési Felelősségi Intézet.

Ugyanakkor a kincstárnak nincs adata az önkormányzati intézmények - például kórházak - adósságáról Erről a nemzeti erőforrástárca végez felméréseket, a 2010 végi adatok szerint a kórházak lejárt adóssága 34,6 az összes tartozás 115 milliárd forint volt.

 

 

Néhány költségvetési szerv lejárt tartozása (millió forint)
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala7343
HM - Állami Egészségügyi Központ6368
Pécsi Tudományegyetem5702
BRFK911
Kaposvári Egyetem782
Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.594
Országos Idegtudományi Intézet493
Pest megyei Rendõr-fõkapitányság251
Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.237
Eötvös József Főiskola, Baja150
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium149
Parádfürdõi Állami Kórház20
Strukturális Alapok Programiroda12
Forrás: Magyar Államkincstár