A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. saját adatai alapján összeállította a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistáját. A sorrendet a mérlegképes könyvelő képzés vezeti, a pénzügyi- gazdasági témák mellett pedig egyre népszerűbbek az olyan, termelői szektort kiszolgáló, gyakorlatorientált képzések is, mint például a különböző gépkezelői tanfolyamok.

A toplista második helyezettje a pénzügyi-számviteli ügyintéző, míg a dobogó harmadik fokát a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés és részszakképesítései foglalják el. A tapasztalatok szerint mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is a Profession.hu adatai alapján.

A pénzügyi, gazdasági területek mellett az ipari képzések iránti érdeklődés is nőtt az elmúlt időszakban. A kötelező képzéseken túl ez annak köszönhető, hogy - jellemzően a középvállalati szinttől felfelé - a cégek felismerték ezeknek a tanfolyamoknak a gyakorlati hasznát. Így az adminisztratív jellegű képzések mellett a munkaerő-piaci kereslet olyan gyakorlatorientált, a termelői szektort kiszolgáló tanfolyamokra is igényt tart, mint például a toplista 5. helyén szereplő emelőgépkezelő, a 6. szilárdásvány-kitermelőgép kezelője vagy a 8. helyen szereplő targoncavezető.

Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója az OKJ képzések rendszerének várható változása miatt azt tanácsolja, hogy aki szeretne valamilyen OKJ tanfolyamot elkezdeni, annak érdemes még idén ősszel belevágnia a tanulásba. 2013 januárjától ugyanis kevesebb, mint feleannyi OKJ-s szakképesítés marad, a korábbi 1300-ról 600-ra csökken a képzések száma. Ezenkívül növekszik a kötelező minimum óraszám, így ami most 6-8 hónap alatt teljesíthető, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt pedig az árak is emelkednek (jelenleg átlagosan 100-200 ezer forint között mozog egy OKJ tanfolyam elvégzésének a díja). Aki még idén beiratkozik, az kedvezőbb áron, rövidebb idő alatt szerezhet szakképesítést.