Csak tavaly 1500 alkalommal akadályozták hosszabb-rövidebb ideig a szabálytalanul várakozó gépjárművek a BKV járműveit - tudta meg a Napi.hu a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK). A statisztikába azok az esetek tartoznak bele, amelyek miatt a jármű több mint 3 percet késett.

Ez azt jelenti, hogy legalább 75 órát, vagyis több mint 3 napot vesztegeltek a járművek összesen. A valóság azonban ennek a többszöröse, hiszen a három perc csupán a statisztikai minimum.

A gyors intézkedés érdekében a BKK a Katasztrófavédelem Fővárosi Igazgatóságával, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságával, valamint a rendőrséggel épített ki hatékony együttműködést. Tavaly az 1500 autóból 250-et kellett elszállítani vagy áthelyezni. Az esetek többségében az autós "időben" visszaért. Ez a szám azért nagyon magas, mert a BKK egy korábbi közlése szerint körülbelül 45-60 percen belül zárul le a hatósági intézkedés (bejelentés, Katasztrófavédelem riasztása, elszállító jármű helyszínre vonulása, a szabálytalanul várakozó jármű szállítójárműre történő felhelyezése).

Amíg ez megtörténik, addig pótlójárművet kell biztosítani, amelynek költsége 2015-ben a BKK becslése szerint 720 forint volt kilométerenként.

Mekkora a bírság?

A bírság nagysága a szabálysértés mértékének függvényében jogszabályban rögzített. Tiltott helyen várakozás esetén 10 ezer forint a büntetés, ez azonban 30 ezer forint is lehet, ha mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla hatálya alatt parkol valaki. Az elszállítás költsége 20 ezer forint.

Ha valaki esetleg az autós miatt lekésett egy fontos találkozót, akkor a polgári törvénykönyv passzusai alapján kérhet kártérítést.