Ezek foglalkoztatják leginkább a magyarokat

A magyarok több mint kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből. A magyarok leginkább továbbra sem a bevándorlók vagy a terrorizmus, hanem az egészségügy miatt aggódnak a legjobban. A korrupció miatt aggódók aránya viszont a magyarok körében ugrott meg a leginkább a vizsgált országok körében.
Szabó Zsuzsanna, 2016. október 15. szombat, 16:25
Fotó: Napi.hu

A magyarok 79 százaléka szerint összességében rossz irányba haladnak a dolgok hazánkban. Nem mi, magyarok vagyunk azonban a legelégedetlenebb nemzet, az európaiak közül a spanyolok, az olaszok és a franciák is kritikusabbak saját országuk történéseivel szemben - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből, amelynek adatait augusztus 26 és szeptember 9 között vették fel és amelynek során 25 ország 18 ezer 16-64 éves polgárát kérdezték meg.

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok leginkább az egészségügy helyzete miatt aggódnak: a megkérdezettek 59 százaléka említette ezt az első számú problémának. Ez az arány ugyan nem változott az előző havi felméréshez képest, de ezzel az eredménnyel egyben világelsők is vagyunk.

Máshol korántsem okoz az embereknek ekkora nehézséget az életnek e területe. A globális átlag 22 százalék. A magyarok után Brazíliában a legnagyobb azoknak az aránya - 50 százalék - a megkérdezettek között, akik az egészségügyet jelölték meg a legaggasztóbb dolognak az országukban, a brazilokat a lengyelek követik 46 százalékkal.

Forrás: Ipsos

A magyarok esetében a második legaggasztóbb dolog a pénzügyi és politikai korrupció 58 százalékos aránnyal. Ez egy hónap alatt 5 százalékos emelkedést jelent az Ipsos felmérése szerint - ekkora ugrást nem mértek más országban a kutatók. Ebben is az élvonalban van Magyarország, ugyanis a megkérdezetteknek itt 58 százaléka találta ezt a legaggasztóbbnak, amivel csak Dél-Afrika előzte meg hazánkat 67 százalékos aránnyal. Utánunk Spanyolország következik 53 százalékkal.

Hasonló arányú tömeget (56 százalék) aggaszt a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség is, itt viszont 2 százalékos csökkenés figyelhető az előző hónaphoz képest. Viszont ebben a kérdésben is az élvonalban van Magyarország, ezúttal Oroszország áll előttünk 57 százalékos aránnyal, utánunk pedig Németország jön 45 százalékkal. A globális átlag 33 százalék.

Mi a legaggasztóbb az országban? Forrás: IPSOS, 2016. szeptember

 

Érdekesség, hogy az elmúlt hónapok riogatásai ellenére a terrorizmus miatt a megkérdezett magyaroknak csak 3 százaléka tartotta ezt a legaggasztóbb problémának.  Ebben 1 százalékos emelkedés következett be az előző hónaphoz képest, de még így is az emiatt 4. legkevésbé aggódó nemzet lettünk. Itt a globális átlag 21 százalék.

A bevándorlás kontrollálását is a megkérdezett magyaroknak csak 13 százaléka tartotta a legaggasztóbb problémának, ami szintén 1 százalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz képest és ezzel a középmezőnyhöz tartozik Magyarország. A globális átlag 14 százalék.

Forrás: Ipsos

A világon összességében 62 százalék gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A legtöbben a munkanélküliség miatt aggódnak, a 38 százalékos arány 2 százalékkal magasabb arányt mutat az előző havihoz képest. Magyarországon ez sorban csak a negyedik: 31 százalék tartja ezt a legaggasztóbb problémának. Globálisan a második legaggasztóbb probléma a pénzügyi és politikai korrupció valamint a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség (33-33 százalék). A harmadik helyen a bűnözés és erőszak áll (30 százalék). Az egészségügy csak a megkérdezettek 22 százalékát aggasztja. Utóbbiak esetében 1 százalékos a növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.10.15 18:58

Lassan már rettegni kell, hogy ha egy magából kivetkőzött állat felszáll egy tömegközlekedési eszközre, akármi megtörténhet, és ennek egyetlenegy oka van csak, az ott lévő többi utas közönye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.15 18:52

Veled is megtörténhet, és szerintem ilyenkor az emberek közönye sokkal rosszabbul esik, mint az, hogy egy teljesen idegen ember megaláz mindenki előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.15 18:50

A hatos villamoson is egyszer két fiatalhoz odament egy agresszív férfi, és elkezdett velük hangosan szemtelenkedni. Az emberek mivel nem szóltak közben, miközben teljesen tele volt a villamos, egyre bátrabb lett. Kb. hét méter messze állhattam, a végén meguntam, és odaszóltam hangosan. Rám nézett, elgondolkodott, még morgott valamit, de azért a következő megállóban leszállt. Miért nézi végig ötven utas, hogy hogyan alázzák meg az utastársukat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.15 18:42

.........az ott ülő utasokról már nem is beszélve. Valaki belegondolt már, hogy vele is megtörténhet akármikor? És ha csak egy ember a segítségére siet, már nem így alakul a helyzet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.15 18:40

A 36-os csepeli buszon, a fotó szerint nem volt üres a busz, mindenki végignézte, hogy egy fiatal lány hogyan veszi el a mobiltelefonját egy utasnak, és amikor többször is utánament, hogyan üti meg. Ha csak a buszsofőr leállította volna a buszt, és addig nem nyitja ki az ajtót amíg a rendőrök odaérnek, már el lett volna fogva a tettes. Ezek után, ki a fene nem fog merni odamenni egy utashoz, és elvenni a telefonját, amikor még a BKV is tettestárs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html