A kormány és az Országgyűlés előtti törvényalkotási program alapján a Nemzetgazdasági Minisztériumnak lesz a legtöbb feladata a harmadik negyedévben, 19 jogalkotási feladattal, de a nemzeti fejlesztési miniszter is 16-kell hogy megbirkózzon. Alig lesz viszont dolga a külügynek (0 feladat) vagy a honvédelmi tárcának (1 jogszabály). A következő időszak "legforróbb ügyei" a jövő évi adószabályok, a költségvetés, a mező-és erdőgazdasági földek forgalma, az új Polgári Törvénykönyv és az útdíj lesznek.

A Policy Agenda heti elemzésében a harmadik negyedév Top 5 ügyét listázta, az úgynevezett Politikai Hatás Index (Pha-index) segítségével. Az intézet véleménye szerint az adószabályok hozhatják a legtöbb konfliktust, amit a költségvetés követ, utóbbi főleg a nemzetközi szervezeteknek való megfelelés kényszere miatt lehet forró téma, a kormány még az utolsó pillanatban is javasolhat módosításokat.

A harmadik negyedév feladatai
Minisztériumjogalkotási feladatPHa-index átlagTOP-ügyek
Belügyminisztérium51,36településfejlesztéssel, településrendezéssel és építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról
Emberi Erőforrások Minisztériuma41,93felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló korm. rendelet
Honvédelmi Minisztérium11,85Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium141,68Polgári Törvénykönyv, kisajátításról szóló törvény, népszavazásról szóló törvény
Külügyminisztérium00-
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium161,72útdíjról szóló törvény, postai szolgáltatásokról szóló törvény
Nemzetgazdasági Minisztérium191,87adótörvények, költségvetés
Vidékfejlesztési Minisztérium121,3mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról
Forrás: Policy Agenda

Kényes politikai kérdéssé vált a mezőgazdasági földek ügye is az utóbbi hónapok kormánypárti politikusokhoz köthető földhaszonbérleti szerződésekhez köthető botrányai miatt. A törvényjavaslat vitája nemcsak a szakmai (kisbirtok szerkezet kontra nagybirtokrendszer), hanem az ideológiai vitákat (Európai Unió és a földmoratórium kérdése) is felhozhatja. A Polgári Törvénykönyv vitája a gazdasági élet szereplőire gyakorolt hatása miatt lehet fontos, az útdíj kérdése pedig a bevételekre gyakorolt hatása miatt, bár várhatóan a kormány minden kényes részletet igyekszik majd kihagyni a törvényből, és a saját rendeletalkotási hatáskörébe vonni.

A jogalkotási folyamatban a Nemzetgazdasági Minisztériumra, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak lesz számos feladata, mivel újra napirendre tűztek korábban meg nem valósultakat is. A megaminisztériumnak nevezett Emberi Erőforrás Minisztériumnak meglepő módon csak 4 törvényjavaslatot és kormányrendeletet kell előkészítenie, amely a korábbi negyedévek 10 feletti átlagához képest nagyon alacsonynak számít.