Ezek lesznek Rogán Antal feladatai

Közzétették a miniszterelnök kabinetfőnökének feladat- és hatáskörét. A kormány rendelete értelmében Rogán Antal felel a kabinet általános politikai koordinációjáért és az egységes kormányzati kommunikációért.
Inforádió, 2015. október 27. kedd, 11:25
Fotó: Napi.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aláírásával, hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a kormány általános politikai koordinációját, tehát a kormányzati munka megtervezése mellett az állam tevékenységének kormányzati és a kormány társadalompolitikai tevékenységének összehangolását, az Országgyűléssel és a kormányzati szervekkel való kapcsolattartást és a kormányfő eseti döntéseinek közvetítését is a miniszterelnök kabinetfőnökére, így a nemrég a posztra kinevezett Rogán Antalra bízza.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének kell összegeznie a tárcáktól beérkező szakpolitikai javaslatokat, melyeket értékelésükkel együtt kell bemutatnia a kormányfőnek, egy-egy döntés végrehajtásáról pedig a miniszterelnök számára akár soron kívüli tájékoztatást is kérhet a tárcavezetőktől.

Az új tárcavezető felel a kormány egységes kommunikációjáért, tehát a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakításáért, sőt a kormányfő kommunikációs felkészítéséért is. Más, a miniszterelnök
személye körüli feladatok is Rogán Antalhoz tartoznak, így például neki kell ellátnia a kormányfő és a kormány körüli állami protokoll-teendőket, a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatokat, valamint a nemzetközi állami rendezvények szervezését és lebonyolítását, továbbá gondoskodnia kell a köztársasági elnök, a kormány és a miniszterelnök által adományozható állami kitüntetésekkel és egyéb elismerésekkel kapcsolatos feladatok ellátásáról.

Október 19-ei eskütétele előtt Rogán Antal legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy két választás között is közelebb vigye az emberek véleményét a kormányzáshoz.

"Aki propagandáról beszél az szerintem lebecsüli a magyar embereket, a magyar embereket ugyanis nem lehet befolyásolni, viszont ők nagyon is szeretnék a véleményüket elmondani és azt gondolom, hogy sokan szeretnék, hogy ez a vélemény megjelenjen a kormányzásban is."

Az Országgyűlés október 12-én hozta létre önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK