Szerdán a szeptemberi kiskereskedelmi forgalomról közli első becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, augusztusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató pedig 2,0 százalékos növekedést jelzett. Az élelmiszerkereslet 1,6 százalékkal elmaradt a tavaly augusztusitól, a nem élelmiszer termékek forgalma azonban 6,8 százalékkal bővült, és 4,3 százalékkal nőtt az üzemanyagok eladása is.

Csütörtökön a szeptemberi ipari termelés számait ismerteti a KSH előzetes adatok alapján. Augusztusban az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt éves szinten, és 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika. Az augusztusi megtorpanást elsősorban az autóiparban történt ideiglenes gyárleállások okozták, de az élelmiszeripar termelése is mérséklődött. A várakozások szerint a szeptemberi adatok némi javulást mutathatnak.

Az államháztartás októberi alakulásának előzetes adatait is csütörtökön hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szeptemberben 14,2 milliárd forint havi többlettel zárt az államháztartás. Az első kilenc havi hiány 844,6 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 85,8 százaléka. A központi költségvetés 1036,8 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 157,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 34,3 milliárd forintos szufficittel zártak szeptemberben.

Pénteken a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi adatait közli a KSH. Augusztusban visszaesett az export és az import is, összefüggésben az ipari termelés augusztusi lassulásával. A kivitel euróban számított értéke 4,0, a behozatalé 0,6 százalékkal csökkent éves szinten. A külkereskedelmi mérleg 279 millió euró többletet mutatott augusztusban, míg az első nyolc havi mérleg-aktívum 4,044 milliárd euró volt. Elemzők az aktívum zsugorodását várják a következő hónapokban, mivel a belső kereslet növekedése miatt az import bővülése meghaladhatja az export növekedését.

Ugyancsak pénteken ismerteti devizatartalékainak októberi alakulását a Magyar Nemzeti Bank. A devizatartalékok szeptember végén 35,648 milliárd eurót tettek ki, és abban a hónapban 149 millió euróval emelkedtek. A jegybanki tartalékok szeptember végi szintje 4,869 milliárd euróval volt magasabb, mint egy évvel korábban és 1,901 milliárddal haladta meg a tavaly év végit.

A jövő hét fontos fejleménye lesz még, hogy megjelenik a devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatályba lépését követően. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk.