Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa. A helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut - olvasható a portálon.

Hasonló a helyzet a Baranya megyei Ibafán, ahol 2004 óta nincs háziorvos. A Hír TV megszólaltatta a helyi polgármestert, aki elmondta, hogy 2006-ig még voltak érdeklődők, ám az elmúlt 12 évben már senki nem is jelentkezett hozzájuk, hiába ajánlottak fel szolgálati lakást is nekik. Ezek után nem meglepő, hogy az elmúlt két évben már meg sem próbáltak háziorvost találni.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint legalább 300 háziorvosi állás tartósan - azaz legalább fél éve - betöltetlen, a legrosszabb helyzetben Borsod, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye települései vannak. A rossz hír, hogy tízből négy háziorvos elmúlt 60 éves, ők hamarosan nyugdíjba mennek. (Meddig élnek, hol halnak a legtöbben Magyarországon? Mutatjuk!)

És hogy ez mekkora probléma? "Ott, ahol nincs háziorvos - ez kimutatott tény - a korai halálozás száma magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos." - mondja Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.