Ezeket a dolgozókat veszik fel a cégek

Élénkült a magyarországi álláspiac szeptemberben: a folyamatosan növekvő, és ezzel a 2008-as szintet is meghaladó meghirdetett pozíciók mellett 11 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma is - derül ki a Profession.hu internetes állásportál harmadik negyedéves jelentéséből.
MTI-Eco, 2013. október 29. kedd, 17:29
Fotó: Napi.hu

Az adatok szerint a legtöbben főiskolai vagy egyetemi diplomával és középfokú nyelvtudással szeretnének elhelyezkedni, de a középiskolai vagy szakmunkás képesítéssel rendelkezők között is egyre többen keresnek online munkát.

Évek óta először ügyfélszolgálati munkatársból többet kerestek a vállalatok, mint könyvelőből. Az első helyen maradtak a fejlesztői pozíciók, majd a mérnöki állások következnek. Ennek ellenére legtöbben rendezvényszervező asszisztensek, média asszisztensek, recepciósok vagy titkárnők szeretnének lenni. Az óvodai és iskolai év kezdetével szeptemberben sokan kerestek a gyerekneveléssel könnyebben összeegyeztethető részmunkaidős állásokat. A legkevesebb jelentkezést a szakápoló, logisztikai menedzser, telefonos behajtási munkatárs, hálózati koordinátor, panaszkezelési referens és pár értékesítési pozíciót ajánló hirdetésekre kapták a cégek.

Folyamatos a növekedés

"Általános nézet a munkakeresők között, hogy a cégek nyáron nem igazán aktívak és ilyenkor nehezebb elhelyezkedni. Az idei szezon erre teljes mértékben rácáfolt, a meghirdetett állások száma gyakorlatilag folyamatosan növekszik, csak szeptemberben 5530 új pozíciót töltöttek fel a rendszerünkbe" - idézi a közlemény Zsédely Krisztiánt, a Profession.hu értékesítési vezetőjét.

A szakember hozzáfűzte: aki nyáron keresett munkát, annak kevesebb vetélytárssal kellett számolnia; a legjobb helyzetben ettől függetlenül továbbra is az IT fejlesztés/programozás kategóriában jelentkezők vannak, itt jut a legkevesebb jelentkező a legtöbb meghirdetett pozícióra.

Az elmúlt negyedévben is a sokéves tapasztalattal rendelkező munkakeresőknek kedvezett leginkább az álláspiac: a hirdetések 31 százalékánál 5 évnél több tapasztalatot kérnek, miközben a keresők között csak 27 százalék rendelkezik ennyivel.

Vidéken könnyebb csak érettségivel

A felmérésből az is kiderült, hogy azon állások száma, amelyhez csak érettségit várnak el, csupán a negyede a főiskolai, vagy egyetemi képzettséget igénylő pozícióknak. Országos arányban véve Bács-Kiskun, Somogy és Csongrád megyében a legkönnyebb középiskolai végzettséggel állást találni.

Budapest után a legtöbb hirdetést Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebbet pedig Nógrád megyében adták fel. Jelentkezőből a főváros és Pest megye után Fejérben volt a legtöbb.

Az egyes régiókban markánsan látszik a jelenlévő nagy cégek tevékenysége, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Lego, Hevesben a Robert Bosch, Győr környékén pedig az Audi vezeti a listákat. Országos szinten a legnagyobb növekedés az autóalkatrészeket forgalmazó Bárdi Autó Zrt.-nél volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK