Magyarország az elmúlt időszakban eléggé vegyes képet mutatott - mondta Tamara Guttman, kanadai nagykövet a HBLF konferenciáján, aki azt is hozzátette, hogy kanadai vállalatok nagyon régóta és sikeresen működnek Magyarországon.

A nagykövetek szerint Magyarország sok előnyét elvesztette a régió más országaihoz viszonyítva. Greg Dorey, Nagy-Britannia és Észak-Írország nagykövete ennek kapcsán megjegyezte, hogy a World Economic Forum versenyképességi ranglistáján Magyarország csak 52. helyen áll, míg az Egyesült-Királyság 12., Csehország 31., Lengyelország 39., azaz sokkal jobb hellyen áll.

Alex Brooking, Ausztrália nagykövete ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy egy a kelet-közép-európai országokat vizsgáló, versenyképességi index szerint 16 országból csak a hatodik - ennél Magyarország jobban is tudna teljesíteni - jegyezte meg az ausztrál és az amerikai nagykövet.

A HBLF paneljén részt vevő nagykövetek egybehangzóan hátrányként említették, hogy az elmúlt időszakban nagyon gyorsan történnek az üzleti környezetre is hatással lévő változások, ám a vállalatok és a kormány között nincs párbeszéd, a vállalatok ez ügyben nem tudják, hogy kihez forduljanak. Ez pedig a gazdasági környezetet teszi bizonytalanná számukra, ez viszont a vállalatok befektetési döntésében kulcs szerepet játszik. Ahhoz, hogy Magyarország valóban vonzó befektetési környezetté váljon, ezen mindenképpen változtatni kellene.

Eleni Tsakopoulo Kounalakis, az USA nagykövete szerint jelenleg az itt befektető külföldi vállalatok vezetői számára nincs olyan fórum, ahol az aggályaiknak hangot adhatnának. Mint mondta, a vállalatok látni szeretnék, hogy a kormány merre akar menni. Ez persze nem azt jelent, hogy a vállalati igényeknek maradéktalanul eleget kell tenni, de a párbeszédre szükség lenne - hangsúlyozta.

A magyar kormánynak koherensebb programmal is elő kellene állnia ahhoz, hogy versenyképesebbé tegye az országot - jegyezte meg Dorey. Továbbá az üzleti bizalom helyreállítása szintén kiemelten fontos, ám ez nemcsak Magyarország szempontjából, hanem az egész EU-n belül jelenleg - tette hozzá. Szerinte többet kellene tenni annak érdekében, hogy az unión belüli egységes piac erősségeit ki lehessen használni.

Emellett a nagykövetek azt is kiemelték, hogy Magyarország befektetési szempontból egyebek mellett az elhelyezkedése révén tölt be fontos szerepet a kereskedelmi kapcsolataikban. Vagyis fontos, hogy Magyarország EU-hoz fűződő viszonya milyen lesz, és merre megy az ország ezen az úton. Ezen a téren is vegyes üzeneteket küldött Magyarország magáról az elmúlt időszakban - jegyezte meg a kanadai nagykövet.

A befektetési döntések - különösen most, a válság idején - nem emocionális döntések, hanem megtérülési számításokra alapozottak, ezért bármennyire is jól érezték magukat eddig Magyarországon a vállalatok, a befektetési döntéseiket ezek alapján fogják meghozni. Ebben viszont a kiszámítható üzleti szabályozás kulcs tényező a tervezésnél - hangsúlyozta az amerikai nagykövet.