Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A turizmus és vendéglátás szektor közel négyszázezer embernek ad munkát ma Magyarországon, ebből a szállodák, éttermek, gyógyfürdők, utazási irodák több mint háromszázezer munkahelyet biztosítanak. Ezek a számok jól mutatják, hogy a jövőben is szükség lesz jól képzett szakemberekre ezen a területen" - hangsúlyozza Puczkó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola docense, a Turizmus és Vendéglátás Intézet vezetője.

Sokszínűsége miatt is népszerű

Magyarországon a turizmus és vendéglátás szak az előző évek statisztikái szerint kiemelten kedvelt képzés, folyamatosan benne van a Top10-es listában, és a következő években sem várható drasztikus visszaesés. "A diákok közül sokan azért választják a szakot, mert úgy gondolják, ebben a világban dolgozni és mozogni trendi. Ez az elképzelés persze nincs messze a valóságtól, a mi feladatunk azonban az, hogy megmutassuk a hallgatóknak a turizmus iparág sokszínűségét, összetettségét és valódi értékét" - véli a BKF docense. A szakember véleménye szerint az iparágat öt egymással szorosan összefüggő jelzővel lehet jellemezni, úgymint turizmus, utazás, szabadidő, esemény és élmény. Ezek a fogalmak már önmagukban vonzóak egy végzős középiskolásnak. Emellett a turizmus és vendéglátás szak azért is népszerű, mert a diplomát követően rengeteg pozíció betölthető a végzettséggel.

A készségfejlesztés elengedhetetlen

"A turizmus iparág állandóan változik, folyamatosan olyan igények merülnek fel, amelyekről korábban nem is tudtuk, hogy léteznek. A jó szakember ezért úgy specializálódik egy-egy szakterületre, hogy közben rugalmas, alkalmazkodik a változásokhoz. Ehhez a képzésben a tárgyi tudáson túl a gyakorlatra és készségfejlesztésre kell kiemelt hangsúlyt fektetni és versenyképes ismeretekkel kell a hallgatókat a munkaerőpiacra bocsátani" - hangsúlyozza Puczkó László. Hozzátette: különösen a gyors reakciókészség, a kreativitás, a problémamegoldó képesség, és az empátia azok a készségek, mellyel rendelkeznie kell egy pályakezdőnek ahhoz, hogy mielőbb megtalálja számításait a munkaerőpiacon.

Az idegen nyelvismeret alapvető elvárás

A turizmus és vendéglátás szak az egyik olyan képzés a felsőoktatásban, ahol az idegen nyelv ismeretére kiemelten nagy hangsúlyt kell fektetni. A munkaerőpiacon elvárás legalább egy, de a legtöbb helyen két idegen nyelv tárgyalóképes ismerete. "Nyelveket beszélő, kiváló szakemberekre pedig a jövőben is szükség lesz, ezt bizonyítja többek között az Euromonitor International legújabb felmérése is, miszerint Budapest húsz helyet javítva a huszonötödik helyen áll a nemzetközi turistaérkezések alapján a világ legkedveltebb városainak listáján. Magyarországra évente több mint tizennégy millió látogató érkezik külföldről és közel harminc millió tranzitutast, határátlépőt fogadunk" - összegez a BKF Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője.