Ezekre ugrik az APEH 2010-ben

Az idén várhatóan az eddigieknél is szélesebb körűek lesznek az adóhatósági ellenőrzések - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).
MTI-Eco, 2010. február 28. vasárnap, 11:45
Fotó:

A tanácsadó cég hírlevele az APEH 2010-es ellenőrzési irányelvei alapján ismerteti: az állami adóhatóságnak továbbra is kiemelt célkitűzése az úgynevezett agresszív adótervezés elleni határozottabb fellépés, a nemzetközi tapasztalatok és együttműködési megállapodások felhasználásával.

Ellenőrzésre számíthatnak a többszörös székhely-, illetve tulajdonos-váltással érintett adózók, a több éven keresztül jelentős összegű tagi kölcsönnel működő vállalkozások, az előtársasági időszakban nagy összegű fizetendő és levonható áfát bevallók, a tartósan veszteséges, ugyanakkor folyamatosan működő cégek, különös tekintettel a nagy összegben felhalmozódott veszteségek finanszírozására.

Fontos vizsgálati terület lesz az adóminimalizálásra irányuló költségelszámolás, az árbevételhez képest jelentős arányú szolgáltatás (például rendszerhasználati díj, bérleti díj, reklám- és marketing költség) igénybe vétele.

Kiemelten kezelik továbbá a beruházásokhoz kapcsolódóan a társasági adóról szóló törvény alapján az adóalap csökkentő tétel alkalmazását, illetve az adókedvezmény és támogatás érvényesítését.

Fontos vizsgálati terület az adóalap csökkentése a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban, a járulékalap csökkentése az innovációs járulékfizetési kötelezettséggel összefüggésben, a rendszeresen előzetesen felszámított áfát valló, de azt a folyószámlán hagyó, vagy más adónemre átvezető vállalkozások működése.


Az adóhatóság fokozott figyelmet fog fordítani a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek valós tartalmára, valamint a szokásos piaci ár megállapításának vállalkozás által alkalmazott módszerére is. A feltételes adómegállapítások ellenőrzése során a kérelemben foglalt tények teljesülésének vizsgálata jelenti az adóhatóság feladatát.

Kiemelt feladatként kezeli az adóhatóság a beruházási adókedvezmény ellenőrzését is, különös figyelemmel az adókedvezménnyel érintett időszak jogszabályban meghatározott lezárulására.


A társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása, illetve a minimum járulékalap, a minimálbér kétszerese és a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében fokozottan figyelemmel kíséri az APEH azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat, akik járulékfizetési kötelezettségüket a tevékenységre jellemző keresetnél alacsonyabb összeg után teljesítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elnyomottcsikk, 2010.02.28 20:51

az eljárás "technológiája" a véreskezű terrorhoz hasonlítható,aminek ráadásul törvényes alapja van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elnyomottcsikk, 2010.02.28 20:50

Az elgondolás jó, kell, hogy az országunk gyarapodjon minden kereső által, arányosan. Legtöbbször az eljárás "technológiája" a véreskezű terrorhoz hasonlítható,aminek ráadásul törvényes alapja van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html