Ezekről magyar atomreaktorokról keveset hallani

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában.
MTI, 2016. augusztus 8. hétfő, 18:53
Fotó: Napi.hu

Heringes Anita, MSZP-s képviselő azon kérdésére, hogy mi a kormány terve az oktató és kutató reaktorokkal az államtitkár kifejtette: a létesítmények a meglévő paksi atomerőműi blokkok üzemidő-hosszabbításával, új paksi blokkok létesítésével, valamint Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fejlődésével felértékelődnek.

A kutatóreaktor 2023-ig az oktató reaktor 2017-ig rendelkezik érvényes üzemeltetési engedéllyel, azonban ha a létesítmény megfelel a szükséges feltételeknek, működését meghosszabbítják. Az oktatóreaktor is megkaphatja a további működéséhez szükséges engedélyeket, ha az éppen esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálat mindent rendben talál - írta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK