A pénztárakba a munkáltató és a munkavállaló egyaránt fizethet be különböző összegeket az öngondoskodás jegyében: a munkaadót kedvezőbb adózással, a munkavállalót adókedvezménnyel csábítja befizetésre a személyi jövedelemadóról szóló törvény.

Az egészségpénztárakba tavaly 55, az idén az első félévben 22,3 milliárd forintot fizettek be, ugyanez az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 2012-ben 80,7, az idén az első félévben pedig 40,6 milliárd forint volt. Míg azonban a nyugdíjpénztáraknál nagyjából kiegyenlítődik az egyéni és a munkáltatói befizetés, az egészségpénztáraknál ez egyáltalán nincs így.

Önkéntes nyugdíjpénztárba tavaly 40,5 milliárd forintot utaltak a munkáltatók a cafeteria rendszerén keresztül. Ettől valamelyest elmaradt a tagi befizetés, de az így is 32,6 milliárd forint volt. Az összbevétel nem csak e kettőből áll össze, hanem utólagos befizetésekből és egyéb korrekciós tételekből, ezért jön ki nagyobb tétel, mint a munkáltatói és munkavállalói utalások összege. Az idén meg is fordult a helyzet, vagyis a tagi befizetések meghaladták a munkáltatóit: a cafeteria keretében 17,5 milliárd forint jött össze, tagi befizetésből pedig 21,2 milliárd forint. A munkáltatók jóval kevesebbet utaltak, mint tavaly az első félévben - akkor majd húszmilliárdot fizettek be -, ám ez is kevés lett volna, ha az egyének ceruzája nem fog vastagabban: 2012 első felében csak 15,6 milliárd forintot fizettek be maguknak.

Ehhez képest az egészségpénztáraknál nagyon gyér az egyéni utalás aránya: a munkáltatók 42,6 milliárd forintot utaltak alkalmazottaiknak, a tagok azonban csak kilencmilliárdot. Hasonló a tendencia az idén is, bár kis mértékben emelkedett az egyéni befizetés az időarányoshoz képes. Tavaly hat hónap alatt 3,2 milliárd forintot fizettek be, az idén 3,7 milliárdot. A munkáltatói hozzájárulás ehhez képest tavaly félévkor 20,6 milliárd forint volt, az idén viszont csak 17,5 milliárd forint. Vagyis az egyéni befizetések növekménye az adatok alapján az idén nem fogja tudni kompenzálni a munkáltatók befizetéseinek csökkenését.

A mérvadó persze az utolsó negyedév lesz, akkor ugyanis megnő az egyéni befizetések értéke - épp a már említett adókedvezmények miatt. Ugyanakkor az látszik, hogy az idén az sem fog csodát tenni, a pénztárak bevételei azt mutatják, hogy itt egyértelműen spórolni próbálnak a munkáltatók