Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feladni kívánt leveleknek már az egy százalékát sem dobja a magyar lakosság postaládába. A Magyar Posta évi tízmillió forintot költ a postaládák fenntartására, csaknem kilencezret tart fenn, sokkal többet az előírtnál - írja a lap.

A törvény szerint ugyanis elég lenne a 7000 fősnél nagyobb településeken 7000 lakosonként egy gyűjtőládát üzemeltetni, amely még az állami vállalat szerint is csak 4500 darabot tenne indokolttá. Ehelyett jelenleg 8981 postaládát tart fenn.

Magyarországon a levélgyűjtő szekrények fele kisebb településeken található, 41 százaléka az ötezer fősnél nagyobb településeken, városokban, 9 százaléka pedig a fővárosban. Jól megközelíthető helyen, általában közterületeken vannak, és csak a 3 százalékukat helyezték el a postahivatalokon belülre - írja a lap a posta tájékoztatása alapján.

A postaládák azért kerülnek évente több mint tízmillió forintba, mert az ürítésük szinte minden munkanapon folyamatos, miközben a kihasználtságuk nagyon változó, de összességében a társaság éves levélforgalmának kevesebb mint az egy százaléka kerül beléjük. Főként a nyaraló helyeknél használják ezeket.

A Magyar Posta 2016-ban 625 millió darabos levélforgalmat bonyolított, tavaly továbbcsökkenhetett ez a mutató.

Több postai szolgáltatás ára emelkedett január 16-tól, az átlagos emelkedés mértéke 3 százalék. A díjakról a Napi.hu részletesen beszámolt korábban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.