Ezen bukik milliókat a Magyar Posta

Alig adnak fel papírleveket a magyarok, mióta elterjedt az email és az elektronikus ügyintézés. Évi tízmilliós kiadást jelent, hogy a Magyar Posta túlteljesít: a leveles ládák üresek, nem is kötelező belőlük ennyit fenntartani - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2018. február 6. kedd, 08:31
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A feladni kívánt leveleknek már az egy százalékát sem dobja a magyar lakosság postaládába. A Magyar Posta évi tízmillió forintot költ a postaládák fenntartására, csaknem kilencezret tart fenn, sokkal többet az előírtnál - írja a lap.

A törvény szerint ugyanis elég lenne a 7000 fősnél nagyobb településeken 7000 lakosonként egy gyűjtőládát üzemeltetni, amely még az állami vállalat szerint is csak 4500 darabot tenne indokolttá. Ehelyett jelenleg 8981 postaládát tart fenn.

Magyarországon a levélgyűjtő szekrények fele kisebb településeken található, 41 százaléka az ötezer fősnél nagyobb településeken, városokban, 9 százaléka pedig a fővárosban. Jól megközelíthető helyen, általában közterületeken vannak, és csak a 3 százalékukat helyezték el a postahivatalokon belülre - írja a lap a posta tájékoztatása alapján.

A postaládák azért kerülnek évente több mint tízmillió forintba, mert az ürítésük szinte minden munkanapon folyamatos, miközben a kihasználtságuk nagyon változó, de összességében a társaság éves levélforgalmának kevesebb mint az egy százaléka kerül beléjük. Főként a nyaraló helyeknél használják ezeket.

A Magyar Posta 2016-ban 625 millió darabos levélforgalmat bonyolított, tavaly továbbcsökkenhetett ez a mutató.

Több postai szolgáltatás ára emelkedett január 16-tól, az átlagos emelkedés mértéke 3 százalék. A díjakról a Napi.hu részletesen beszámolt korábban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.02.06 09:23

Miért adnék fel levelet Postán?
1., drága
2., egyre több cikk jelenik meg, hogy azért üres a postaláda, mert vagy patakba dobják, vagy egy pincébe gyűjtik zsákokban
3., ha mégis eljutna, akkor qrva lassan
A Postát két dolog tartja életben:
1., az állam as saját levelezéseivel, az adófizetők pénzén
2., a monopólium, a kamu rendszerváltás eredményeként
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html