Ezen múlhat a magyar autóipar jövője

Az oktatáson múlik a hazai autóipar jövője - hangsúlyozta a Népszavának Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára a napokban kezdődő Automotive Hungary kiállítással kapcsolatban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 14. szombat, 10:08
Fotó: Pexels

A kis- és közepes vállalkozásoknak az automatizálás és az informatika terén még nagyon sok a tennivalójuk. Ehhez pedig magasan képzett, innovatív munkaerőre van szükség - tette hozzá Kilián Csaba. Elmondta, hogy az ágazati szakemberek létrehoztak egy szakoktatási munkabizottságot is, amely a kormányzat számára dolgoz ki javaslatokat.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a lapnak érthetetlennek nevezte a közismereti tárgyak visszaszorítását a szakképzésben. Dávid Ferenc úgy véli, alulképzett emberekkel nem lehet számítógép vezérelte berendezésekkel dolgozni sem az autóiparban, sem a feldolgozóipar más területein. (Durva áresés a dízelautók piacán - aggódnak a németeknél.)

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint a 155 ezer dolgozót foglalkoztató ágazat adja a GDP 4,5 százalékát, a feldolgozóipari kibocsátás 30,2 százalékát, a termelés értéke pedig elérte a 25,3 milliárd eurót - emlékeztetett az újság.

HOZZÁSZÓLÁSOK