A gazdaságpolitika iránya és céljai nem változnak - jelentette ki Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca várományosa bizottsági meghallgatásán. Véleménye szerint továbbra is egyszerre van szükség egyensúlyra és növekedésre. A nemzetközi intézményeket is partnernek tekintem ebben, valamint a vállalkozókat - fogalmazott.

Egy konszolidációs időszak következik, amikor a nagy átalakítások finomhangolása jön. A versenyképesség javítása szükséges. Fontos célom, hogy az elfogadott 2013-as költségvetés teljesüljön. Meg kell várni az első negyedév adatait ahhoz, hogy világosan lássunk, csak ezt követően lehet a büdzséhez hozzányúlni. Fontos, hogy Magyaroszággal szemben megszűnjön az EU túlzottdeficit-eljárása (edp). Nincs mód arra, hogy Magyarország választási költségvetésben gondolkodjon, bármennyire is szeretnénk azt - fogalmazott a politikus.

A legtöbb gazdasági mutatónál a magyar gazdaság előrelépett, ám a növekedés siralmas, ezen változtatnunk kell - mondta Varga.

Az alacsony beruházási ráta nem jó az országnak, így nem lesz gazdasági növekedés. A változtatást szolgálják többek közt a stratégiai megállapodások és a keleti nyitás is. Úgy van értelme a keleti kapcsolatok erősítésének, ha a meglévő nyugatiak nem gyengülnek. A kabinet az országba befektetni akaró partnereket keres - fogalmazott a jelölt.

A magyar kormány szembe mert szállni a devizahitelek ügyében a bankokkal. Lépéseivel próbálta minimalizálni az okozott kárt - mondta Varga. Az országnak előnye származott az IMF-hiteltárgyalások elkezdésének. A kormány biztonsági háló kialakítást szerette volna, ez nem sikerült, mert a felek logikája eltért - fogalmazott. A Valutaalap a bankadó csökkentését javasolta a gazdasági növekedés beindítása érdekében, ám a kormány ezt nem támogatta - mondta.

Az útdíj és a pénztárgépek ügye az első félévben megvalósul - mondta a politikus, hozzátéve, hogy amennyiben a a mezőgazdaság idén átlagos évet tud hozni, akkor a gazdaság növekedéséhez 0,4-0,5 százalékkal képes hozzájárulni.

A bizottság tagjai végül 18 igen, 6 nem és 1 tartózkodással támogatták Varga miniszteri kinevezését.

Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György, jelenlegi nemzetgazdasági minisztert jelölte a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére. Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága az NGM eddigi vezetőjét is meghallgatta, amelyen ő egyebek mellett elmondta, az infláció ellensége, illetve hogy szeretné elérni, hogy a devizahitelezés káros jelensége soha többet ne tudjon megismétlődni. A piacok a jelek szerint már beárazták a változást, az elemzők ezzel együtt nem zárták ki, hogy forintgyengülés jöhet.