Ezer cég örülhet az adócsökkentésnek

Ötszáz magyar és még ötszáz külföldi multit érint a társasági adócsökkentés elvileg - ugyanis a többség jelenleg sem fizet 19 százalékot.
Napi.hu, 2016. november 23. szerda, 13:03
Fotó: Napi.hu

A Bisnode által kigyűjtött adatokból kiderül, kik a tao-csökkentés legfőbb kedvezményezettjei. Az adócsökkentés jelentősebben csak 1267 céget érint, ennyien vannak, akiknek 10 százalékkal csökken a terhük, a többi magyar vállalkozásnak csak 1 százalékkal. Viszont a külföldi és magyar cégek nagyjából azonos számban vannak köztük, 576 a hazai, 573 a külföldi tulajdonú, 127 a vegyesvállalat - írja az Index.

A legtöbbjük egymilliárd forint körüli adózás előtti eredménnyel bír, és alig több mint százan vannak 5 milliárd fölött. Kevesebb mint száz fős a leggyakoribb létszám körükben, összesen kicsit több mint félmillió embert foglalkoztatnak.

Ugyanakkor hiába 19 százalék a tárasásági adó fő kulcsa, a tényleges társasági adókulcs - a kedvezmények érvényesítése után alig 5,9 százalék volt az 500 millió forintnál magasabb árbevételű cégeknél. Az igazán nagyok alig vagy egyáltalán nem fizetnek: egy fillért társasági adót sem fizet az Audi Hungária, de a Wizz Air adókulcsa is 1 százalék, míg a Suzuki 1,2 százalékos tényleges társasági adót fizet nyeresége után.

A cikk idézi Szmicsek Sándort, a RSM DTM adótanácsadó igazgatóját, aki szerint az adócsökkentéssel elsősorban a külföldi működőtőke-beáramlás felpörgetése lehet a kormány célja, hogy így adjon egy lökést a régiós összevetésben alacsony magyarországi növekedésnek.

A cikkből az is kiderül, hogy a fő foglalkoztatónak számító kkv-k semmit nem profitálnak a társasági adócsökkentésből, vagy ha jut is valami azt többszörösen elviszi a minimálbér emelése.

További részletek az Indexen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.11.23 19:39

Tegnap még azon sírt a söpredék, hogy ezzel kinyrták a 2017-es költségvetést. Mára fordult a köpeny, már meg az a baj, hogy alig lesz hatása.

Nb. a kíndex, sorosgyurka csicskása, reggel még Bahamázott. :P

Nagy zavar van a libsibolsiknál. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.11.23 18:59

"1267 céget érint" - a kb. félmillió magyar cégből.

"a tényleges társasági adókulcs ... alig 5,9 százalék volt az 500 millió forintnál magasabb árbevételű cégeknél"
"Az igazán nagyok alig vagy egyáltalán nem fizetnek"
Nos, közgazdász szakmai berkekben régóta közismert, hogy az orbán-rezsim felborította a közteherviselés kialakult rendjét. Kezdődött a diszkrecionális jövedelmek adóztatásával (elmebeteg gondolat), és számos közbenső állomáson (pl. a forint-rontáson, befektető-üldözésen, sorozatos szerződésszegésen, stb.) át oda vezetett az orbáni idiotizmus, hogy a nagy gdp-termelő vállalkozások lényegében adómentes környezethez jutottak. A hitelét vesztett rezsimnek pont azt kellett beáldoznia (cserébe itteni működésükért), ami a külföldi befektetések letelepítésének lényege: az adókon keresztül behajtható közteher-részt.
Emlékszünk még a "rossz multi - jó multi" ideológiára? :DDD

Pillanatnyilag így állunk: a hazai kkv-k, amik a magyar munkavállalók háromnegyedét foglalkoztatják, kb. kétszer akkora adó alatt nyögnek, mint a tolvaj rezsim "stratégiai partnerei". A multiknak juttatott adókedvezményeket is a hazai kicsik termelik meg. Az igazán nagyok, akik mérhető módon hozzájárulnak a gdp-hez, egyáltalán nem fizetnek adót. A gdp-növekedés többé tehát nem jelenti a magyar állam teherbíró, pl. hitel-fizető képességének növekedését...

Ha megvizsgáljuk a legutóbbi "nagy adócsökkentést", a folyamat kiválóan kirajzolódik. A tao csökkentése kb. senkit sem érdekel (kivéve néhány "családi" vállalkozást). A járulék-csökkentés komoly adomány a multiknak, a minimálbér-növelés pedig aligha elviselhető teher a hazai kkv-knak.
Ez az orbáni "gazdaságpolitika" lényege. Ha nem lenne tiszta: ez bizony nem a multik hibája...

A közvetlen következmények ismertek: félmillió munkavállaló menekülése, dolgozói szegénység, szétszakadó társadalom.

Csak azt szeretném megérteni egyszer: pontosan mit vétett a magyar gazdaság, hogy ilyen kitartóan, éppen 6 és fél éve folyamatosan pusztítja a tolvaj rezsim?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html