Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt esztendőben összesen megközelítőleg 560 ezer esetben fordultak cégek és magánszemélyek a nem fizető adósok miatt az ország közjegyzőihez behajtási kérelemmel - adta hírül a Magyar Idők Magyar Országos Közjegyzői Kamarától megszerzett adatait. Egy évvel korábban, 2016-ban nagyjából 530 ezer kérelmet regisztráltak, 2015-ben pedig 460 ezret.

Az új évben változtak bizonyos értékhatárok, ahogy a kézbesítésről szóló rendelkezések is módosultak. Az ezer és a tízmillió forint közötti követelések behajtásának legjobb eszköze azonban a jövőben is a fizetési meghagyás marad. Tavaly a közjegyzők elé vitt legtöbb követelés értéke ezek között a határok között volt.

Az eljárások nagyjából kétharmada elmaradt rezsidíjak és kifizetetlen telefonszámlák miatt vette kezdetét. Ezek mellett akadtak parkolási bírság miatt indult ügyek, némelykor pedig bliccelés kapcsán kiszabott büntetés adott alapot a procedúrára. Hitelkártya-tartozások nem érkeztek tömegesen.

Tíz ügyből átlagosan hét kötött ki a végrehajtók előtt 2017-ben, míg egy évvel korábban még nagyjából nyolc eljárásnak volt ilyen vége.

A fotó forrása: Shutterstock