BUX

Ezerforintos ötven forintért

Egy ezres bankó előállítása 40-50 forintba kerül. További új címleteket nem tervez kibocsátani a jegybank, az alacsony infláció és a látható közelségben lévő euróbevezetés miatt.

Ember Zoltán, 2006. április 14. péntek, 10:26

Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője szerint egy darab új ezerforintos előállítása 40-50 forintba kerül az államnak, hasonlóan a többi bankjegyhez. A bank ennyiért vásárolja ugyanis a bankókat a Pénzjegynyomdától.

A vízjeles papírból, speciális festékből csak a Pénzjegynyomda Zrt. állít elő forintot, amely az MNB trezorjaiba kerül. A forint abban a pillanatban válik nemzeti fizetőeszközzé, amikor elhagyja a bank épületét. A jegybank által kibocsátott törvényes fizetőeszköz a jegybankon keresztül kerül forgalomba.

A banknak látszólag 950 forint "haszna" keletkezik minden egyes kibocsátott ezerforintos után, ha azt a címlet bevonása után nem hozzák vissza a jegybankba. Ezt a "nyereséget" a bank átutalja a költségvetésnek, ám ennek teljes nagyságát csak akkor lehet pontosan kiszámolni, ha egy címlet hivatalosan bevonásra kerül. Missura Gábor több tízmilliárd forintra becsüli ezt a tételt.

A szóvivő elmondta: az új, biztonsági elemekkel ellátott ezresek bevezetésére azért volt szükség, mert a hamisítók előszeretettel másolták a régi ezerforintost. "Az új 1000 forintos bankjegy hamisítás ellen korszerűen védett, biztonsági elemei a hétköznapi fizetési helyzetekben egyszerűen azonosíthatók" - mondta Missura Gábor. A régi ezerforintost nem vonják ki a forgalomból. Jelenleg mintegy 46 millió darab 1000 forintos van forgalomban, ez darabszámot tekintve ezüstérmes a 77 millió darab 10 000 forintos után.

Missura Gábor elmondta: nem lesz további címletkibocsátás, az alacsony infláció és a látható közelségben lévő euróbevezetés miatt a forgalom nem igényel más bankjegycímletet.